На Афоні виявили рукопис про козацьку старшину XVII ст. та її внесок у розвиток чернецтва

Пом’янник свідчить про щедрі пожертви гетьманів і козацьких полковників на афонські монастирі. Директор Міжнародного інституту афонської спадщини Сергій Шумило написав на фейсбук-сторінці, що рукопис планується перевидати, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

За його словами, у рукопису записані роди козацьких ктиторів, зокрема гетьмани Іван Самойлович, Іван Мазепа, Павло Полуботок, Данило Апостол, відомі козацькі полковники Семен Палій, Яків Лизогуб, Василь Кочубей і багато інших.

«Найцікавіше, що на ім’я кожного представника козацької старшини записані повні переліки їхніх родів, завдяки чому цей рукопис стає цінним джерелом ще й з генеалогії української козацької старшини», — підкреслив Сергій Шумило.

Саме тому планується перевидати це цінне джерело, щоб «воно стало доступним для вітчизняних дослідників».

Нагадаємо, що в червні 2018 року науковці та священнослужителі розглянули питання впливу афонського давньоруського чернецтва на формування духовності та культури Київської Русі розглянули на Міжнародній конференції «Церква – наука – суспільство: питання взаємодії». А в липні цього року пройшов Міжнародний форум на тему «Києво-Печерська Лавра – Афон – Єрусалим: єдність крізь віки». 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 666

Залишити відповідь