Предстоятель розповів, як навчитися орієнтуватися у величезних потоках інформації

Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій дав настанови майбутнім священикам.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує інтерв’ю Предстоятеля «Академічному літописцю».

Піст — час для посиленої праці над своєю духовною досконалістю

— Ваше Блаженство, у студентів і вихованців літні канікули. Але попереду крім відпочинку — піст. Як правильно провести його, маючи на увазі також те, що літо — це час для відпочинку і, в деякому розумінні слова, для розваг?

— Піст — час, який Господь дарує нам для більш посиленої праці над особистою духовною досконалістю. У кожного семінариста і академіста є духівник, з яким він повинен вирішити, як йому провести Піст, що йому буде більш доцільно: залишитися в Києві, щоб «підтягнути» в бібліотеці деякі предмети, продовжити збирати матеріали для дипломної роботи або поїхати до батьків, допомогти їм по господарству; вирушити в паломництво або відпочити в горах, на морському березі. Головне, щоб усе це не виходило за межі християнських моральних норм і супроводжувалося молитвою.

Молитва і праця нормалізують наш дух і тіло

— Ваше Блаженство, всі ми знаємо вираз «у здоровому тілі — здоровий дух». Але іноді так часто не вистачає то часу, то мотивації. Підкажіть, які види спорту більше всього підійдуть для студента і майбутнього священика?

— Вислів «у здоровому тілі — здоровий дух» в давнину звучало інакше. Тоді цей вираз мав форму питання: «Що потрібно робити, щоб у здоровому тілі був здоровий дух?» Тобто, люди розуміли, що тіло противиться духу і якщо воно здорове, то це дуже сильний спротив, і люди шукали шляхи, як при здоровому тілі зберегти правильне, здорове улаштування духу.

Відносно тіла сьогодні ми зайняті фізичною працею, яка не схожа на працю по вирощуванню і зберіганню Райського саду або, що ще гірше, ми взагалі не працюємо фізично. Від цього страждає наше тіло. Ми намагаємося заповнити недолік фізичного навантаження за допомогою тілесних вправ на спортивних майданчиках і спортивних залах. Найкориснішими вправами для тілесного здоров’я є поклони і активна ходьба.

Можна, звичайно, займатися й іншими вправами: ігри, фізичні навантаження, біг, гімнастика тощо, але найбільш корисні — поклони і ходьба. Головне, щоб усе це супроводжувалося молитвою і робилося не для гордості, що я, мовляв, краще всіх, а для нормалізації і розвитку свого тіла, тобто, у спортивних вправах для нас важливий процес, а не результат. Коротко сказати: молитва і праця нормалізують наш дух і тіло і ведуть до того, що в здоровому тілі живе здоровий дух. А для того й іншого дуже корисний піст.

З потоку інформації потрібно вибирати те, що стане в нагоді «майбутньому пастирю»

— З Вашого благословення почали видавати багато друкованих видань: книги, журнали… Що зараз цікаво читати молодому поколінню? В якому напрямку тримати вектор розвитку «Академічного літописця»?

— Молоді люди сьогодні не відчувають нестачі інформації, але далеко не завжди вона є корисною. Молодь сьогодні цікавиться багато чим, але вихованці духовних шкіл повинні навчитися вибирати з цього інформаційного різноманіття те, що стосується правди життя й буття, що стане в нагоді їм у майбутньому, як пастирям. Для того, щоб набути собі духовні мірки, за допомогою яких можна визначити, де істина, а де брехня, ми повинні читати Святе Письмо, особливо Святе Євангеліє і Псалтир. А також — твори святих Отців Східної Православної Церкви, особливо святителів Василя Великого та Ігнатія (Брянчанінова). А також вчитися постійно молитися. Усе це допоможе нам правильно духовно орієнтуватися у величезному потоці різноманітної інформації, що сьогодні обрушується на нас, і правильно висловлювати свої думки, які ми хочемо передати іншим.

Всьому колективу «Академічного літописця» бажаю мудрості і творчих успіхів, щоб кожна стаття у вашому журналі давала читачеві нові знання в духовному житті, відкривала йому нові теми для корисних для душі роздумів і привносила в молоде життя заряд бадьорості та оптимізму.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1334

Залишити відповідь