Архієрей УПЦ та паломники з України взяли участь в урочистостях на Святій Горі Афон (фото, відео)

Урочисті богослужіння з нагоди панігіра (престольного свята) відбулися вночі і вранці 9 серпня 2018 року в Свято-Пантелеімонівському монастирі на Святій Горі Афон. У них взяв участь єпископ Баришівський Віктор, вікарій Київської Митрополії та численні паломники з України. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

8 серпня архієрей разом з іншими священнослужителями звершив Божественну літургію в Покровському храмі монастиря. У той же день владика відвідав столицю чернечої республіки Карею та помолився перед іконою Божої Матері «Іверська».

Всенічне бдіння на честь дня великомученика Пантелеймона почалося в обителі увечері 8 серпня, о 18.00, і тривало до 4.00. О 6.30, після короткої перерви, розпочалася святкова Літургія, по завершені якої відбувся хресний хід.

В урочистостях з нагоди престольного свята афонського Пантелеімонова монастиря традиційно беруть участь паломники з України, а також Білорусі, Болгарії, Греції, Грузії, Молдови, Росії та Сербії. У числі гостей обителі були настоятель монастиря Ксенофонт архімандрит Алексій, монахи афонських обителей.

У головному соборі обителі зберігається чесна глава великомученика і цілителя Пантелеймона. Святиня була передана в афонський Свято-Пантелеімонський монастиря у 1347 році сербським государем Стефаном Душаном в пам’ять про те, що саме в Русику почав чернече життя Первосвятитель Сербської Церкви архієпископ Савва I (Неманич), а також на знак подяки за допомогу, надану сербському Хіландарському монастирю в 1309 році. Тоді Пантелеїмонів монастир надав притулок ігумену Хіландара отцю Данилу, який ховався від переслідування каталонських лицарів. Ігумен Данило був врятований. Братія Старого Русика затримали переслідувачів ціною власного життя і самої обителі: каталонці спалили весь монастир і стратили старшу братію (до сих пір в монастирі зберігаються наконечники стріл, обагрені їх мученицькою кров’ю). Сербський государ відновив монастир і подарував йому мощі святого Пантелеймона.

За матеріалами Facebook, foma.in.ua

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

На Афоні сьогодні велике свято – панігір св. влмч. Пантелеймона. Пропоную відео з сьогоднішнього панігіра в Пантелеймонівському монастирі на Святій Горі Афон. Святкове богослужіння розпочалося вчора ввечорі о 18.00 і безперервно тривало всю ніч, о 4 годині ранку була невеличка перерва і о 6.30 ранку богослужіння знову продовжилось, по закінченню богослужіння буде хресний хід. Дуже багато паломників з України))

Gepostet von Сергій Шумило am Mittwoch, 8. August 2018

Просмотров: 1496

Залишити відповідь