Проректор Київської духовної академії і семінарії видав підручник про проповідництво

Унікальне видання з гомілетики вийшло на початку серпня в Загальноцерковній аспірантурі та докторантурі імені святих Кирила і Мефодія. Проректор із науково-богословської роботи КДАіС професор Володимир Бурега виступив основним автором нового підручника, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на сайт КДАіС.

Робота над виданням про проповідь, яке стало плодом співпраці Київської духовної академії і семінарії та Курської духовної семінарії, тривала два роки.

У підручнику представлено історичний огляд розвитку гомілетики як науки, богословське вчення про проповідь та особу проповідника. В окремих розділах розглянуті практичні питання про зміст та форму проповіді, порядок її підготовки та виголошення.

Унікальністю підручника є розділ, присвячений життю проповіді після її виголошення. Тут йдеться про те, як сприймають проповідь слухачі, які існують форми зворотнього зв’язку між проповідником та аудиторією, якими є особливості розповсюдження проповіді у письмовому вигляді, а також в аудіо- та відеоформаті. Також у роботі над підручником враховано досвід православної Греції.

Особливу увагу приділено проблемі сучасного проповідництва в мережі Інтернет. Раніше ці питання у вітчизняних православних курсах гомілетики не розглядалися.

Науковим редактором видання став ректор Курської духовної семінарії кандидат філологічних наук архімандрит Симеон (Томачинський). Він також є співавтором кількох розділів книги.

Планується в якості додатку до підручника видати хрестоматію, яка буде містити зразкові проповіді церковних авторів різних епох.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 557

Залишити відповідь