В Одесі духовенству та вірянам Української Православної Церкви заборонили звершити богослужіння в храмі (+відео)

14 серпня 2018 року, у день свята Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього, віруючих та духовенство Одеської єпархії Української Православної Церкви не допустили здійснювати богослужіння в храмі на честь святих Кирила і Мефодія при Одеській військовій академії. Натомість капеланів «Київського патріархату» та УГКЦ безперешкодно пропустили на територію академії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу єпархії.

За словами настоятеля храму протоієрея Сергія Дмитрієва, вперше за 15-річну історію парафії духовенство та вірян УПЦ вранці військові просто не пропустили на КПП академії, пояснивши це «усним наказом» начальства.

«На території Одеської військової академії проходить з’їзд військових капеланів т.н. «Київського Патріархату» та уніатської греко-католицької Церкви, які вчора в ультимативній формі зажадали відкрити храм Української Православної Церкви і служити разом із ними Божественну літургію», — додав він.

Настоятель храму УПЦ відмовився, оскільки це, як він підкреслив, «забороняють канонічні правила», зазначивши: «У цей момент історичного буття ми разом служити не можемо». Але запропонував військовим капеланам просто помолитися в храмі. Представники так званого «Київського Патріархату» заявили, що все одно вони зайдуть завтра в храм і будуть здійснювати там своє «богослужіння».

Як результат — духовенство і численні віруючі УПЦ змушені були у день свята піднести молитви та здійснити освячення своїх приношень за межами храму. З благословення правлячого архієрея єпархії митрополита Агафангела, молебень на освячення нового меду здійснив єпископ Діодор, вікарій Одеської єпархії.

У прес-службі Одеської єпархії заявили, що «фактично вірним і священнослужителям Української Православної Церкви перешкодили здійснювати релігійний обряд, а це — порушення 35-ої статті Конституції України» про право на свободу світогляду і віросповідання та відправлення ритуальних обрядів. Окрім того, будь-які накази керівництва академії мають бути надані духовенству у письмовій формі за 10 днів до набрання чинності.

«Факти перешкоджання діяльності Української Православної Церкви ще раз підтверджують, що на віруючих і духовенство канонічної Церкви здійснюється безпрецедентний тиск у вигляді захоплення храмів, провокацій, загроз і заборони богослужінь», — підкреслили в інформаційному відділі та звернули увагу світової громадськості на факти утиску за релігійною ознакою.

Сьогодні традиція військових храмів, як і військового духовенства, поступово відроджується. «Тому дуже шкода, що є сили, які намагаються дестабілізувати обстановку, викликати релігійне протистояння і конфлікти», — підсумували в одеській прес-службі.

Будівельні роботи у церкві на честь святих рівноапостольних Кирила і Мефодія були розпочаті наприкінці 90-х років, коли в цих стінах уже знаходився Інститут сухопутних військ. Регулярні богослужіння вдалося відродити лише в 2005 році стараннями настоятеля храму протоієрея Сергія Дмитрієва, колишнього офіцера, який мав за плечима і досвід бойових дій на захист Вітчизни.

Уже більше 15 років, із року в рік, під час суботніх і недільних днів, під час великих церковних свят тут звершували богослужіння, і не лише офіцерів, а й членів їх сімей, курсантів і солдат інституту, всіх бажаючих в ці дні пропускали в храм через КПП.

Сьогодні храм повінстю відроджено. Військові можуть суміщати свою армійську службу і військову науку з молитвою.

Однак ще кілька років тому військову академію намагалися закрити, а на її території побудувати комерційне житло. Але тоді митрополит Агафангел звернувся до очільників країни з клопотанням про збереження в Одесі цього найстарішого військового внз. У результаті військова академія не була закрита, і випускає зі своїх стін захисників України.

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1580

Залишити відповідь