Блаженніший Митрополит Онуфрій: Для молитви завжди має бути час (+відео)

Нам здається, що у нас немає часу на молитву. — Є у нас час!

Під час своєї проповіді на Свято Преображення Господнього Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів, як привчити себе до щоденної молитви. Про це повідомляє інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Молитва зцілює і преображає людину, вона «повертає людину від гріха до Творця», зазначив Предстоятель. Він розповів, як привчити себе до щоденної молитви.

«Нам здається, що у нас немає часу. — Є у нас час! — підкреслив Блаженніший владика. — У нас є час займатися порожніми, марними і шкідливими мріяннями? Замість цих мрій краще стати на молитву. Вона буде ще нечиста, сумбурна, але це вже буде молитва. Поступово у людини, яка змушує себе молитися, утихомирюється внутрішній стан. Є таке слово “вгамуватися”, тобто перестати здійснювати непотрібні рухи і кроки. Але потрібно себе змушувати!».

Далі Його Блаженство назвав основні моменти протягом дня, які потрібно супроводжувати молитвою.

«Потрібно вранці встати — перехреститися і почитати молитви, перед споживанням їжі — змусити себе помолитися, після завершення — помолитися, ввечері під час відходу до сну — теж перехреститися і помолитися. Потрібно себе змушувати молитися протягом дня. Якомога частіше читати Іісусову молитву: “Господи, помилуй мене грішного!”».

Він також дав рекомендації, як молитися.

«Ми повинні молитися усно — не розумом, а тихенько шепотіти молитву. Ідеш — і шепочи тихенько молитву. Розумом читають молитву ті, хто вже мають духовний досвід. А нам, початківцям, ще складно читати чисто в умі молитву. Вона сприймається краще, коли задіяні і розум, і артикуляційний апарат — язик, вуста».

Митрополит Онуфрій закликав молитвою пронизати все своє життя і тоді, за його словами, преобразиться і сама людина, і світ навколо неї.

«Якщо ми будемо змушувати себе сотні, тисячі разів молитися, то ми самі побачимо, як преображається наша душа… Коли людина просвітлюється Божественною славою, то навіть все, що навколо неї, – все просвітлюється, стає гармонійним. Людина бачить красу Божу в усякому творінні», — зазначив Архіпастир.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1669

Залишити відповідь