У Святогірській Лаврі молитовно вшанували пам’ять прп. Іоанна, Затворника Святогірського (+відео)

24 серпня 2018 року у Свято-Успенській Святогорській Лаврі близько 500 священнослужителів і тисячі богомольців молитовно відзначили день пам’яті преподобного Іоанна, Затворника Святогірського, повідомляє Інформаійно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на сайт Лаври.

Святкування розпочалися напередодні ввечері зі святкового всенічного бдіння. Полієлей очолив митрополит Святогірський Арсеній, вікарій Донецької єпархії, намісник Свято-Успенської Святогірської Лаври.

У день свята після ранньої Божественної літургії у дворі обителі біля фонтану був відслужений водосвятний молебень преподобному Іоанну Самітнику, який очолив митрополит Арсеній. Духовенство та всі вірні підносили молитви з проханням про заступництво та благодатну допомогу.

Владика звернувся до присутніх зі словом.

Післ молебню відбулась зустріч митрополита Донецького та Маріупольського Іларіона, який очолив святкову Божественну літургію.

Священноархімандриту Святогірської Лаври співслужили: митрополит Святогірський Арсеній, митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей, архієпископ Макіївський Варнава, архієпископ Сєверодонецький і Старобільський Никодим, архієпископ Бердянський і Приморський Єфрем, єпископ Інокентій, єпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп, єпископ Добропільський Спиридон. А також молилися лаврське духовенство та монахи і священики з різних єпархій УПЦ. Всього участь у святковій службі понад 450 священиків і 20 дияконів.

Серед учасників святкувань, до слова, були паломники з Америки та Филипин.

Митрополит Арсеній привітав усіх під час своєї проповіді зі святом преподобного Іоанна Затворника та закликав триматися чистоти Православ’я, своєї Церкви, як колись тримався її преподобний Іоанн Затворник Святогірський, як трималися її й праведники наших днів.

Після завершення Літургії відбувся багатотисячний урочистий Хресний хід із мощами прп. Іоанна Затворника від Успенського собору до монатирської площі, який очолив намісник обителі. Богомольці йшли з молитвою, співаючи многоліття та величання прп. Іоанну.

Преподобний Іоанн, Затворник Святогірський — найбільш шанований подвижник Свято-Успенської Святогірської Лаври. Цього угодника Божого знають і люблять далеко за межами не тільки його рідної обителі, але й рідної країни. Преподобний ніс послух економа і духівника монастиря, а згодом отримав благословіння намісника на здійснення подвигу затвору. 17 років прп. Іоанн Затворник провів у затворі і молитві…

Шанування святого почалося задовго до його прославлення. Після праведної кончини старця 24 серпня 1867 р. невичерпним потоком йшов народ Божий помолитися біля його могили, що знаходилася біля вівтаря лікарняної церкви на честь Охтирської ікони Пресвятої Богородиці (храм був зруйнований у богоборницькі радянськиі часи). Через молитовне предстательство Затворника Святогірського безліч прочан отримувало зцілення і благодатну допомогу. Нині, за традицією, у Святих Горах щочетверга звершується молебень перед мощами преподобного.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1084

Залишити відповідь