У День Незалежності в усіх єпархіях молилися про мир в Україні (оновлено)

24 серпня 2018 року, у День 27-ї річниці Незалежності України, в усіх храмах і монастирях Української Православної Церкви духовенство єпархій підносило молитви про мир у країні, а також брало участь в урочистих державних заходах, присвячених Дню Незалежності, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на єпархіальні прес-служби.

У Києві в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері, зблагословення ректора Київської духовної академії і семінарії єпископа Білогородського Сильвестра,  духівник КДАіС архімандрит Маркел (Павук) очолив урочистий молебень із молитвою за Україну, мир у державі та за український народ. За богослужінням молились викладачі, студенти і парафіяни храму.

Перед початком молебню архімандрит Маркел звернувся до присутніх зі словом та привітав із Днем Незалежності України.

Богослужбові піснеспіви виконував хор КДАіС під управлінням архімандрита Романа (Підлубняка).

У День державного свята в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври після Божественної літургії намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, у співслужінні священнослужителів обителі, звершив подячний молебень.

Було проголошено священноначалію, богохранимій країні, боголюбивому народу її, христолюбивому воїнству і усім, хто молиться, «многая літа».

На завершення богослужінь владика Павел прикликав на всіх, хто молився в цей день в храмі, Боже благословення, а також побажав усім дорожити своєю історією.

У Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Вінниці молебінь із нагоди головного державного свята України, з благословення митрополита Вінницького і Барського Симеона, звершив митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт у співслужінні міського духовенства.

Під час молебню підносилися молитви за Державу, за її владу і військо, добробут народу та мир в Україні. По завершенні молитви дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського собору виконав духовний гімн України «Боже великий єдиний!».

Митрополит Агапіт та керівники області і міста звернулися до присутніх з вітаннями з нагоди свята. Також владика Агапіт передав вітання від керуючого Вінницькою єпархією.

Напередодні митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, єпископ Сорокський Іоанн (Молдова) та духовенство Вінницької єпархії взяли участь в урочистостях із нагоди 27-ї річниці Незалежності України, що проходили у залі Вінницької обласної філармонії.

Перед початком офіційних урочистостей і концертом гості оглянули виставкові експозиції районів «Узвіз Подільських ремесел», що були представлені у рамках ХІ обласного фестивалю народної творчості «Скарби Поділля».

У Мукачево після урочистого параду вишиванок містом, в якому взяло участь сотні мукачівців, на центральній площі Кирила та Мефодія влада і містяни зібралися для спільного молебню за мир, Україну та її народ. Молитви звучали різними мовами.

З благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора, участь у молитві взяло  духовенство Мукачівського благочиння на чолі з секретарем Єпархіального управління  протоієреєм Віктором Місо. Священик зачитав вітальну адресу митрополита Феодора з нагоди Дня Незалежності.

В Ужгороді, з благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора, священнослужителі Ужгородського благочиння й чернецтво Свято-Воскресенського чоловічого монастиря міста взяли участь у молебні, який уже п’ятий рік поспіль звершується в місті у День Незалежності о 6-й ранку.

Заслужений академічний Закарпатський народний хор разом з ужгородцями, гостями міста, керівництвом краю та Ужгорода виконали «Отче наш» кількоами мовами.

Протоієрей Василій Алексій, настоятель храму на честь Почаївської ікони Божої Матері, від імені керуючого єпархією привітав усіх із державним святом та побажав миру й порозуміння. Духовенство проспівало «Многая літ».

В Одесі митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел здійснив акафістний спів перед чудотворним Касперівським образом Божої Матері у Свято-Успенському Одеському кафедральному соборі у співслужінні архієпископа Бучанського Пантелеімона, вікарія Київської єпархії, єпископів Овідіопольського Аркадія і Арцизького Віктора, вікаріїв Одеської єпархії, архімандрита Серафима, ректора Одеської духовної семінарії та міського духовенства.

Після завершення акафіста митрополит Агафангел прочитав молитву про мир в Україні.

Владика привітав усіх віруючих із Днем Незалежності України та підкреслив, що «наша держава пройшла нелегкий шлях у своєму становленні, і зараз ми просимо Господа послати Мир Україні»!

Напередодні владика Агафангел взяв участь в урочистостях із нагоди дня Незалежності України, які відбулися в Одеському національному академічному театрі опери та балету.

У Херсоні у Свято-Духівському кафедральному соборі митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн звершив нічну Божественну літургію, якою розпочалось святкування в єпархії 27-ї річниці Незалежності України.

Присутні молилися Господу про Україну, про наш народ, а також про упокій загиблих воїнів та всіх невинно загиблих у наші дні.

У день свята митрополит Іоанн у кафедральному соборі звершив молебень про мир в Україні та за український народ.

Потім була відслужена заупокійна літія за всіма загиблими в минулі роки і про всіх спочилих православних християн. По завершенні богослужіння хор кафедрального собору виконав духовний гімн України «Боже Великий Єдиний».

Молебні про мир в Україні звершувалися на всіх парафіях Херсонської єпархії.

Також цього дня клірики Херсонської єпархії взяли участь у траурному мітингу, присвяченому пам’яті загиблих за незалежність України. Після до меморіалу загиблих за свободу нашої країни були покладені квіти та свічки пам’яті.

У Сєверодонецьку в кафедральному соборі на честь Різдва Христового, з благословення архієпископа Северодонецого і Старобільського Никодима, Божественну літургію та молебень про мир в Україні звершив секретар Сєверодонецької єпархії архімандрит Іринарх (Тимчук).

Молебні за Україну, мир у державі та український народ звершувалися цього дня в усіх храмах і монастирях єпархії.

Митрополит Сарненський і Поліський взяв участь у святкових заходах, котрі відбулися у Рівненському обласному драматичному театрі.

Владика Анатолій від імені духовенства та вірян Сарненсько-Поліської та Рівненсько-Острозької єпархій привітав усіх із Днем Незалежності України.

«Україна, як Держава, є домівкою для кожного, хто в ній народився… Усі ми є її діти, ми бажаємо її процвітання і здобутків. Ми скорбимо коли на її тілі кровоточать рани, коли нею спекулюють, коли на долі українських людей непорядні політики злочинно напрацьовують собі дивіденди. Доля України – це доля українського народу. Ми просимо у Бога нашій Державі, як і українському народу, щасливої долі…», — сказав владика.

У Рівненському обласному драматичному театрі участь у заходах, з благословення Високопреосвященнішого Варфоломія, митрополита Рівненського і Острозького взяв єпископ Дубенський Пимен.

Митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій також привітав усіх з річницею Незалежності України та побажав кожній родині миру і злагоди, міцного здоров’я і твердості у вірі.

«Сьогодні наша Держава переживає вкрай важкі часи, втратилось найцінніше – мирне небо над головою. І знову, як і в усі часи, Українська Православна Церква робить усе можливе для об’єднання розділених гріхом ненависті синів і дочок єдиного українського народу. Її найголовніший інструмент — молитва і любов. Адже справжня любов до Батьківщини розпочинається з любові до Бога та людей. Сьогодні тільки Господь може вказати нам шлях, як вирішити в нашій країні найболючіші суперечності і протистояння», — зазначив владика.

24 серпня митрополит Сарненський і Поліський Анатолій очолив святковий молебень у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Сарни за мир у Державі. За богослужінням молилися: голова Сарненської райдержадміністрації Я.В. Яковчук, Сарненський міський голова С.Б.Усик.

Після звершення богослужіння духовенство Сарненської єпархії та миряни на чолі з митрополитом Анатолієм урочистою ходою пройшли центральною вулицею міста до площі, на котрій був відкритий мітинг на честь свята.

Також відбулися молебні за Україну, за мир у державі та український народ, з благословення архієпископа Ніжинського і Прилуцького Климента, в усіх храмах і монастирях Ніжинської єпархії.

У Миколаївському кафедральному соборі м. Ніжина молебень за Україну очолив секретар єпархіального управління протоієрей Валерій Дашко.

У Кривому Розі в урочистих заходах з нагоди Дня Незалежності України взяв участь митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем. Владика привітав присутніх із Днем Незалежності та зазначив: «Незалежність – це дар Божий. Якщо ми не будемо цінувати цього дару, який нам даний Богом з неба, за який заплачено так дорого, то ми завжди будемо спотикатися, робити помилки і йти терновим шляхом. Через це, святкуючи сьогодні свято, бажаю усім нам, щоб ми цінували цю волю і свободу, щоб ми були добрим прикладом для наших молодих поколінь…».

Після мітингу та покладання квітів до пам’ятників на честь бійців, які загинули під час виконання військового обов’язку в зоні проведення антитерористичної операції на сході України, та Т.Г. Шевченку відбулось зібранням у Криворізькому міському академічному театрі імені Тараса Шевченка.

На Запоріжжі, з благословення митрополита Запорізького і Мелітопольского Луки, в урочистостях із нагоди Дня Незалежності взяв участь настоятель храму на честь ікони Божої Матері «Знамення» села Велика Знам’янка. Священик побажав усім миру та взаємоповаги.

Завершився захід молебнем про мир в Україні, примноження любові та викорінення всякої ненависті.

У Конотопі, з благословіння архієпископа Конотопського і Глухівського Романа, в усіх храмах єпархії відбувся молебень за Україну.

У Свято-Вознесенському кафедральному соборі сьогодні після Божественної літургії протоієрей Володимир Ковшар звершив молебень за мир та благополуччя в Україні. Після звернувся до парафіян зі словом проповіді та привітав усіх зі святом.

24 серпня духовенство Дніпропетровської єпархії на чолі з митрополитом Дніпропетровським і Павлоградським Іринеєм і архієпископом Новомоськовським Євлогієм взяли участь в урочистому покладанні квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку в м. Дніпрі з нагоди Дня незалежності України.

У цей день у всіх храмах єпархії пройшли святкові молебні з піднесенням молитов про мир і благополуччя в Україні.

23 серпня з благословіння митрополита Житомирського і Новоград-Волинського Никодима клірик єпархії протоієрей Димитрій Гайдай взяв участь в урочистостях та пам’ятних заходах до Дня Незалежності. Спочилих воїнів було вшановано на місцевому військовому кладовищі, а святкову актову частину священник відвідав у військовому госпіталі, де являється настоятелем храму на честь преподобного Серафима Саровського.

В Уманському кафедральному Свято-Миколаївському соборі митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон виголосив молитву за Україну, мир і благополуччя її народу.

24 серпня у Чернігові біля пам’ятника Тарасові Шевченку на Валу відбулося урочисте покладання квітів. Цього дня вшанувати річницю незалежності держави до пам’ятника Кобзарю прийшли представники влади, громадськість, представники творчої інтелігенції та жителі міста. З благословення Високопреосвященнішого митрополита Амвросія участь в святковому заході взяв секретар Єпархіального управління протоієрей Ігор Пидан.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1311

Залишити відповідь