Навіщо віруючі приносять до храму продукти?

Для чого кладуть продукти харчування на панахидний стіл, та хто їх їсть — пояснює клірик Горлівської єпархії протоієрей Тарасій Перепелиця, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу єпархії.

Традиція приносити в храм продукти існує ще з часів перших християн, які приносили хліб і вино для здійснення Таїнства Євхаристії. Ця традиція залишилася в нашій Церкві до сьогодні, але трансформувалася. Зараз у храмах можна бачити панахидні столи, куди кладуть продукти, при цьому пишуть записку за упокій і подають її для молитви священика. Продукти приносять як дар Церкві і священику, в подяку за спільну молитву за упокій тих, чиї імена подано в записці, а також як милостиню від імені тих, про кого ми бажаємо помолитися.

Після смерті неможливо покаятися, пожертвувати. Пам’ятаючи про наших померлих, ми несемо до храму продукти харчування, роблячи за них те, що вони, можливо, не доробили за життя. З цих продуктів потім готують трапези в храмах, їх роздають нужденним. Люди, котрі приймають ці продукти, стають співмолитовниками тих, про кого молився священик. Нічого страшного, що він не знає їх імена — Господь знає. Ця милостиня має велике значення, вона продуктивна і багатофункціональна, якщо можна так висловитися.

Таку милостиню можна подавати тим, хто хоче комусь допомогти їжею. Буває так, що чоловік дав жебракові булочку або хліб, а тому не потрібно. Якщо ж принести продукти на панахидний стіл — будь-які, хто які має, — такого ніколи не станеться. Не важливо, скільки ви принесете, скільки визнали можливим відірвати від себе. Лепта удовиці була мала, але Господь прийняв її і поставив вище будь-якої іншої жертви. Так само і ми: скільки б не відняли від себе, свого бюджету — це буде велика милість для родичів, які чекають, коли ж ми згадаємо про них, коли помолимося. Це буде допомогою нужденним, які чекають нашої жертви.

Господь сказав: «Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть» (Мф. 5:7). Коли ми чинимо так, ми вчимося милостині. Це дуже важливо, тому буде чудово, якщо ми скористаємося можливістю поділитися частиною свого статку з незаможними.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1576

Залишити відповідь