Святіший Патріарх Кирил розповів про результати зустрічі з Константинопольським Патріархом Варфоломієм: «Бесіда була дуже правильною»

У Стамбулі відбулася зустріч Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з Патріархом Константинопольським Варфоломієм.

31 серпня 2018 року у Стамбулі (Туреччина) відбулася зустріч Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з Всесвятійшим Патріархом Константинопольським Варфоломієм в його резиденції на Фанарі (мікрорайон Стамбула). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на прес-службу ВЗЦЗ УПЦ.

В зустрічі взяли участь Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон, заступник Голови ВЗЦЗ МП протоієрей Миколай Балашов, та члени Синоду Константинопольського Патріархату.

Перед початком зустрічі Патріархи мали протокольне спілкування в присутності преси в Тронній залі Патріархії. Зокрема, під час протокольної частини Патріарх Варфоломій, сказав: «ми віримо в діалог, бо коли політичні лідери за допомогою діалогу намагаються вирішити проблеми своїх держав, то тим більше ми – релігійні лідери повинні використовувати цей, Богом даний, інструмент діалогу, щоб вирішити існуючі проблеми».

В своєму вітальному слові Патріарх Кирил, підтримавши переконання Патріарха Варфоломія в необхідності діалогу між Церквами, зазначив, що незважаючи на те, що інколи тут на Фанарі проходили достатньо непрості переговори між делегаціями обох Церков «…в мене з цим місцем пов’язані дуже світлі спогади. Бо ми ніколи не зробили нічого, що могло пошкодити Вселенському Православ’ю, Єдиній Святій Соборній і Апостольській Церкві. Бо ми несемо відповідальність за всю Церкву, за все Тіло Христове. Ми – це предстоятелі Помісних Церков».

Сама зустріч відбулася за закритими дверима в кабінеті Патріарха Варфоломія. Після завершення зустрічі патріарх Кирил, відбуваючи до Москви, в аеропорту Стамбула відповів на запитання журналістів.

Зокрема, Предстоятель Руської Православної Церкви охарактеризував зустріч як дружню, конструктивну, «бесіду між двома братами». Патріарх Кирил заявив, що «ми обговорювали всі питання, які нас турбують. Але ще раз хочу сказати, що це була братська бесіда, і без погодження з Його Святістю не хотів би посвячувати вас у деталі. Хоча нічого таємного там не було. І нічого такого, що викликало б якийсь вибух у свідомості, нічого цього не було. Бесіда була дуже правильною – бесіда глав двох Церков, які усвідомлюють відповідальність за стан Вселенського Православя».

Також патріарх Кирил підкреслив, що «постійно виникають проблеми, які є викликом для Церков з пастирської точки зору. Світ дуже швидко змінюється, і жодна Церква не може приймати рішення, котрі суперечили б позиції іншої Православної Церкви».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Фото patriarchia.ru

Просмотров: 4444

Залишити відповідь