В єпархіях УПЦ звершили молебні перед початком навчального року (оновлено)

В Українській Православній Церкві 1 — 3 вересня 2018 року звершувалися молебні за здоров’я учнів і вчителів, також священнослужителі благословили школярів на старанне навчання та провели благодійні заходи, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-служби єпархій.

Митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней 1 вересня, з нагоди Дня знань, відвідав загальноосвітню школу при Успенському соборі м. Дніпро. Свято розпочалося з молебню на початок нового навчального року.

Владика благословив усіх та закликав дітей любити Бога, слухатися вчителів і батьків, оскільки послух — це початок вдосконалення. А вчителям і батькам нагадав, що будь-яку справу треба робити з любов’ю до Бога, тоді буде чудовий результат.

Також цього дня співробітник Дніпропетровського єпархіального управління ієромонах Саватій (Собко) взяв участь у святі першого дзвоника в Маріїнській гімназії навчально-виховного комплексу № 33 м. Дніпро.

26 серпня, в Неділю 13-ту після П’ятидесятниці і день Віддання свята Преображення Господнього, після Літургії архієпископ Бердянський і Приморський Єфрем звершив молебень за всіх учителів та учнів. Напередодні нового навчального року такі ж молебні були здійснені в усіх храмах Бердянської єпархії.

Першим церковним дзвоном, хресною ходою, молебнем та благословенням з окропленням святою водою проводжали дітей до школи у Володимир-Волинській єпархії. А ще, як розповів прес-секретар єпархії протоієрей Володимир Ровінський, подарунками, креативним солодким столом та щирими побажаннями, розчиненими у справжніх посмішках.

«Дорогі педагоги і діти, з початком Нового навчального року вас! Нехай він буде плідний і Богом благословенний!», — привітав священик усіх із початком навчального року.

Також напередодні Дня знань молебень-благословення школярів та студентів на початок нового навчального року зібрав у храмовому комплексі Почаївської ікони Божої Матері у м.Ковель біля 300 дітей.

Після відбулися Хресні ходи навколо церковної території. Попереду, під святковий передзвін, йшли діти та молодь, за ними священики, батьки та усі, хто прийшов розділити свято.

По завершенні спільної молитви «На початок навчального року» священики благословили школярів та студентів, окропили святою водою та роздали гостинці.

У Кременцуцькій єпархії в храмі Різдва Пресвятої Богородиці що в м. Лубни, за традицією, відбувся молебень за здравіє всіх учнів, студентів і вчителів.

Настоятель храму протоієрей Іоанн Кармазенко кожному дав настанову. Учням — не лінуватися, бо потім важко буде  надолужувати пропущене; виховувати у собі наполегливість, старанність, прагнення більше знати та вміти. Батькам — бути підтримкою своїм дітям, разом із дітьми пройти шлях шкільного життя своїх чад, старатися розуміти їхні проблеми та бути терпимими. Вчителям — терпіння, творчої наснаги та взаєморозуміння з батьками, дітьми. Щоб школа для дітей стала рідною домівкою, а шкільна громада — великою родиною. Також він наголосив на дотриманні правил охорони та безпеки життя і здоров’я, правил вуличного руху. Бо кожне життя є неоціненний дар Божий, який потрібно берегти.

Священик благословив усіх та вручив учням і студентам молитви на навчання, “Отче наш” та Ангелу Охоронцю.

Також у День знань в єпархії була звершена Дитяча літургія. За богослужінням співали вихованці Недільної школи Свято-Успенського кафедрального собору м. Кременчуг.

Керівник дитячо-юнацького хору Попова Т.Ю., пояснюючи своїм підопічним сенс того, що відбувається під час Богослужіння, завжди закликає дітей усвідомлено брати в ньому участь, пам’ятаючи, що півчі у храмі «співслужать» ангелам.

Підносилась молитва за школярів і вчителів Львівської та Івано-Франківської єпархії. Архієпископ Львівський і Галицький Філарет, тимчасово керуючий Івано-Франківською єпархією, звершив 1 вересня особливу молитву на початок нового навчального року, після Божественної літургії, у кафедральному соборі Різдва Христового м. Івано-Франківська.

Владика привітав дітей і педагогів із початком нового навчального року та побажавши всім успіхів та мудрості духовної.

2 вересня у Богоявленському кафедральному соборі Горлівки, після пізньої Божественної літургії,  молебень для учнів та вчителів звершив митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан.

У прес-службі єпархії нагадали про чудотворну ікону Божої Матері «Додавання розуму». До неї звертаються за допомогою в навчанні, звільнення від душевних захворювань, просвітлення думок тощо.

Молебний спів на початок навчання отроків 2 вересня також звершив митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, у Свято-Петропавлівському кафедральному соборі.

Владика привітав вчителів, студентів і школярів із початком навчального року, побажав успіхів у навчанні та дав своє архіпастирське благословення.

В Олександрійській єпархії День знань ознаменувався благодійним заходом.

Настоятель  храму на честь Архістратига Михаїла в с.Куколівка ієромонах Ніканор благословив на навчання дітей та вручив їм у подарунок шкільну форму. Сьогодення для багатьох сімей, особливо малозабезпечиних та багатодітних, стало серйозним випробуванням, і така допомога та участь у їхньому житті місцевої православної парафії є дуже актуальною.

2 вересня архієпископ Сєверодонецький і Старобільський Никодим очолив молебень на початок навчального року у кафедральному соборі на честь Різдва Христового. Духовенство та парафіяни просили в Бога благодаті: для учнів – сприймати вчення, для вчителів – вкладати початки розуму і моральності в душі тих, хто до них приходить.

По завершенню молебню владика Никодим закликав учителів, учнів, а також їх батьків пам’ятати головну істину: «Дуже важливо у сучасному світі бути освіченим, успішним, але перш за все треба завжди залишатися людиною, щоб оточуючі нас люди не плакали від цієї вченості. Церква — це така ж школа, яка виховує нас добрими людьми і громадянами. Батьки ж, у свою чергу, повинні виховувати дітей не для себе, інакше ми втратимо їх, а для суспільства. Бажаю всім сил, терпіння та Божої допомоги у новому навчальному році!».

Архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон відвідав місцеву загальноосвітню школу № 12. Владика привітав педагогів та школярів з 1 вересня, оголосив своє Вітальне слово з нагоди Дня знань, прочитав молитву перед початком навчання дітей та окропив святою водою учнів.

Завершуючи захід, владика поспілкувався зі школярами, побажав їм Божої допомоги і заступництва святих угодників та прикликав на всіх благословення Господнє.

У Полтавській єпархії після молебню за здравіє учнів и вчителів настоятель Свято-Троїцького храму сел.Диканьки протоієрей Євгеній Полтавець благословив дітей перед початком нового навчального року та подарував кожному канцелярське і письмове приладдя.

Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука напередодні Дня знань взяв участь в урочистому посвяченні в студенти Запорізького медуніверситету.

Владика привітав усіх, хто обрав нелегкий шлях лікаря, з початком навчального року та благословив.

У вітальному слові архієрей сказав: «Підкреслю – саме на заняттях, щоб у подальшому, у лікарській практиці ви могли уникнути помилок, які можуть коштувати людині життя. У вас немає права і можливості сказати біля ліжка хворого: “А я цього не вчив, не знав цього предмета”. Ціна вашої нестаранності занадто висока… Нехай ваші руки завжди будуть міцними, совість чистою, а серце невпинно палати!»

У Запорізькій єпархії стало доброю традицією в монастирі прп. Сави Освяченого напередодні 1 вересня звершувати молебні про учнів. У ці дні приходять студенти, школярі та батьки з маленькими дітьми, щоб отримати благословення Церкви на початок навчального року.

Також свщеники єпархії благословили школярів Енергодару, сіл Широке і Петропіль, Великі Знам’янці і Веселівці.

3 вересня, з благословення митрополита Луки, священик Свято-Миколаївського храму протоієрей Віктор Усатюк відвідав персонал та неповнолітніх ув’язнених Запорізького слідчого ізолятора, щоб привітати їх з Днем знань.

У храмі, який діє на території Запорізького СІЗО, священик звершив молебні на початок навчання отроків, після чого вручив учням смачні подарунки, а також канцелярське приладдя.

Священики Кіровоградської єпархії благословили на навчання та побажали Божих благословень і успіхів на творчій науковій ниві студентам Кіровоградського медичного коледжу ім. Є. Й. Мухіна, учням Спеціалізованої школи №1 м. Кропивницький та Хащуватського ліцею.

«Навчальний заклад – це не лише скарбниця знань, це колиска тих цінностей, усвоюючи які, ми вчимося бути людьми. Дивлячись у таємниці навколишнього світу, як у розгорнуту книгу, ми вчимося дивитися у себе самих і розуміємо те, наскільки співзвучним є закон, закладений Богом в основу людини, тому закону любові, яким приводиться у життя вся природа», — зокрема зазначив протоієрей Олександр Бадіон.

Священнослужителі Конотопської єпархії напередодні Дня знань для вчителів та учнів звершили молебні перед початком навчального року. Після молебню настоятелі храмів дітей окропили святою водою, благословили на старанне навчання та подарували іконки.

Також учням Шосткинського соціального центру, з благословення архієпископа Конотопського і Глухівського Романа, було передано 16 комплектів шкільної форми та солодкі подарунки.

3 вересня, з благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела, настоятель храму святої преподобномучениці Єлисавети (для людей з вадами слуху) протоієрей Святослав Мінаєв відвідав школу-інтернат № 97 р. Одеси для слабочуючих дітей.

Священик привітав учнів зі святом знань та побажав успіхів у навчанні, а вчителям — терпіння. Також протоієрей Святослав благословив усіх на майбутній навчальний рік.

Традиційно, на добрий почин навчального року, священнослужителі Мукачівської єпархії 2 вересня звершили на парафіях особливі молитви на благословення дітей та молоді.

Також клірики багатьох храмів взяли учать в урочистих лінійках свята першого дзвоника. Зокрема, у День Знань благочинний Мукачівського благочиння протоієрей Петро Лях зі священнослужителями долучився до посвячення першокурсників гуманітарно-педагогічного коледжу МДУ в студенти.

Священик побажав молоді успішного навчального процесу, цікавого проведення часу і розвитку талантів для слави Божої й користі людей.

3 вересня митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф взяв участь в урочистій лінійці з нагоди початку нового навчального року в Кіровоградському інституті державного та муніципального управління Класичного приватного університету.

Владика звершив молебень перед початком навчального року і окропив всіх присутніх святою водою. На знак благословення викладацькому колективу та студентам були вручені іконки Пресвятої Богородиці. А також привітав усіх з початком навчального року.

Після митрополит Іоасаф відвідав домовий храм на честь св. рівноапостольних Кирила та Мефодія, який діє при інституті.

 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 808

Залишити відповідь