Дії Константинопольського Патріархату створюють загрозу світовому Православ’ю — заява Священного Синоду РПЦ

Священний Синод Руської Православної Церкви 8 вересня 2018 року надіслав заяву, в якій висловив «протест і глибоке обурення» у зв’язку з опублікованим 7 вересня комюніке Генерального секретаріату Священного Синоду Константинопольського Патріархату, в якому повідомляється про призначення двох ієрархів цієї Церкви — архієпископа Памфільського Даниїла (США) та єпископа Едмонтонського Іларіона (Канада) — «екзархами» Константинопольського Патріархату в Києві». Повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на сайт patriarchia.ru.

У документі наголошується, що дане рішення було прийнято без погодження з Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом і Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм та є грубим нехтуванням церковних канонів, що забороняють єпископам однієї Помісної Церкви втручатися у внутрішнє життя і справи іншої Помісної Церкви (2-е правило II Вселенського Собору; 20-е правило Трульського Собору; 13-е правило Антіохійського Собору; 3-е, 11-е і 12-е правила Сардикійського Собору).

«Воно повністю суперечить незмінній до сьогодні позиції Константинопольського Патріархату й особисто Патріарха Варфоломія, який неодноразово заявляв, що визнає Блаженнішого Митрополита Онуфрія єдиним канонічним главою Православної Церкви в Україні», — зазначено у зверненні.

Окрім того, рішення Константинопольського Патріархату — «прийняти до розгляду питання про надання автокефалії “православним віруючим України”» — прийнято всупереч волі єпископату Української Православної Церкви, який одностайно висловився за збереження її існуючого статусу.

Натомість «на виправдання свого втручання у справи іншої Помісної Церкви Константинопольський Патріарх наводить помилкові тлумачення історичних фактів і посилається на нібито наявні у нього виключні владні повноваження, якими він насправді не володіє і ніколи не мав».

Також у заяві йдеться: «Ці дії заводять у глухий кут відносини між Руською і Константинопольською Церквами, створюють реальну загрозу єдності всього світового Православ’я».

«Священний Синод Руської Православної Церкви заявляє, що вся повнота відповідальності за ці антиканонічні діяння лягає особисто на Патріарха Варфоломія і тих осіб у Константинопольській Церкві, які їх підтримують. Відповідні дії Московського Патріархату будуть вжиті найближчим часом», — підсумовує Синод.

Нагадаємо, з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія, Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви зробив заяву, що «призначення екзархів є грубим порушенням канонічної території Української Православної Церкви».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4478

Залишити відповідь