Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях взяв участь у щорічній нараді ОБСЄ у Варшаві (+відео)

13 вересня 2018 року голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор взяв участь у роботі щорічної наради ОБСЄ, що цими днями проходить у Варшаві (Польща). Під час заходу обговорювалися питання дотримання прав людини у релігійній сфері з боку країн-членів ОБСЄ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Єпископ Баришівський Віктор

Єпископ Віктор у своєму виступі зазначив, що становище УПЦ у 2018 році ускладнилося триваючими порушеннями прав віруючих, неефективним розслідуванням кримінальних проваджень, продовженням розпалювання релігійної ворожнечі стосовно православних віруючих нашої Церкви.  У зв’язку з цим протягом останнього часу Священний Синод Української Православної Церкви вимушено тричі приймав рішення, в яких зазначалося про ознаки істотних проблем у сфері церковно-державних відносин в Україні. Представник УПЦ звернув увагу всіх присутніх на конкретні приклади неефективного захисту віруючих з боку правоохоронної системи, а саме: резонансні справи про побиття віруючих силовими структурами у с. Катеринівка Тернопільської області, незаконний арешт храму релігійної громади у с. Птича Рівненської області. У цих та інших справах віруючим не було надано належного захисту, вони до цього часу не можуть повернути храми, які їм належать, а винні правопорушники залишаються безкарним. Не вирішено питання зняття з розгляду парламенту України антиконституційних законопроектів № 4128, 4511, 5309, які спрямовані на обмеження прав релігійних організацій та віруючих УПЦ в Україні і фактично руйнують юридичну та канонічну систему управління релігійними організаціями. До цього часу Мінкультури не реєструє статути монастирів та єпархій Української Православної Церкви, що позбавляє їх можливості повноцінно існувати у статусі юридичної особи.

Представників дипломатичних місій та міжнародних організацій було повідомлено про інші випадки тиску та дискримінації відносно УПЦ.

Про порушення прав віруючих громадян канонічної Православної Церкви в Україні було заявлено також у виступах низки міжнародних правозахисних організацій. Зокрема, представник «Східноєвропейської правозахисної групи», голова НПО «Суспільний правозахист» Денисов О.С. підкреслив, що порушення прав віруючих Української Православної Церкви в Україні,  Сербської Православної Церкви в Македонії та Чорногорії мають ознаки системних обмежень прав людини на канонічну ідентичність з боку країн, які намагаються неправомірно та всупереч нормам міжнародного права чинити тиск на православні конфесії з метою примусити їх відмовитися від своїх релігійних поглядів та перейти до неканонічних релігійних угруповань, наближених до урядових політиків.

Під час наради відбулися зустрічі голови Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископа Баришівського Віктора з представниками міжнародних організацій, засобів масової інформації та іншими учасниками заходу.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 954

Залишити відповідь