Архієреї УПЦ в місті Брест молитовно вшанували 370-річчя мученицької кончини святого Афанасія, ігумена Брестського

18 вересня в Православній Христовій Церкві молитовно вшановується пам’ять хранителя святої Православної віри, полум’яного борця проти католицької унії – святого преподобномученика Афанасія, ігумена Брестського.

У святкових урочистостях в Бресті на запрошення керуючого Брестською єпархію архієпископа Брестського і Кобринського Іоанна та з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія взяли участь архієреї Української Православної Церкви: митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, архієпископ Львівський і Галицький Філарет, єпископ Баришівський Віктор, вікарій Київської Митрополії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

370 років тому (1648 рік) в цей день святий Афанасій, ігумен монастиря святого преподобного Симеона Стовпника у граді Бересті, був розстріляний гайдуками (повстанцями), відмовившись зректися Христа і Православної віри, на тому місці, де зараз знаходиться обитель святого преподобномученика Афанасія, ігумена Брестського. Таким чином, збулися слова святого, написані ним незадовго до своєї кончини в заповіті: «Там, де тіло моє зранене і оструплене за ім’я Боже покладене буде, віра Православна розквітне, як іскра, в поле зарита, з’явиться, засяє і всюди освітить».

Рано вранці відбувся Хресний хід, який очолив архієпископ Брестський і Кобринський Іоанн, а також духовенство Брестської єпархії з численним потоком віруючих і паломників свята. Помолившись святому преподобномученику Афанасію біля пам’ятника, спорудженому біля кафедрального собору Бреста, Архіпастир з духовенством та віруючими пройшли шлях до чоловічого монастиря преподобномученика Афанасія міста Бреста. Свято зібрало разом паломників з України, Польщі, Білорусі та Росії.

Божественну літургію у святій обителі очолив Високопреосвященніший Митрополит Мінський і Заславський Павел, Патріарший Екзарх всієї Білорусі у співслужінні численних архіпастирів з України, Росії, Білорусії та Польщі.

Після сугубої єктенії Патріарший Екзарх підніс до Господа молитву про мир в Україні.

Після завершення Божественної літургії, вітаючи всіх учасників свята, Митрополит Павел сказав: «Сьогодні, вельмишановні Архіпастирі, отці, брати і сестри, воістину великий день! Ми святкуємо пам’ять святого преподобномученика Афанасія Брестського, згадуючи ті страшні роки випробувань, яких зазнала наша земля і Православна Церква. Сьогодні ми не засуджуємо ні католиків, ні уніатів за те зло, яке було скоєно ними – вбивство святого праведника. Але ми повинні всіляко наслідувати святого преподобномученика Афанасія в його стійкості за святе Православ’я».

За матеріалами ekklisia.by, sppsobor.by, фото фейсбук

Просмотров: 936

Залишити відповідь