18 вересня 2018 року з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в м. Дніпро відбулися щорічні збори духовенства єпархій Української Православної Церкви, які відповідають за взаємодію з територіальними підрозділами Державної кримінально-виконавчої служби України. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Дніпропетровської єпархії.

Представники духовенства з тюремного служіння єпархій УПЦ, а також представник Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань і пробації Міністерства юстиції, заступник начальника з питань дотримання прав засуджених і осіб, узятих під варту – Котик Тетяна Миколаївна взяли участь в засіданні, яке відбулося в актовому залі єпархіального управління Дніпропетровської єпархії УПЦ.

Відкрив конференцію керуючий Дніпропетровською єпархією митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней та керівник Синодального відділу УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи протоієрей Віктор Яценко.

Всеукраїнська науково-практична конференція була присвячена інноваційним підходам до взаємодії капеланів УПЦ з установами виконання покарань України. Тема форуму: «Інноваційні підходи в організації взаємодії відділів пастирської опіки пенітенціарної системи єпархіальних управлінь Української Православної Церкви з органами і установами виконання покарань України».

В цьому році в Дніпро приїхали всі старші тюремні священики єпархій, а також священики, які опікуються слідчими ізоляторами. Це головна особливість зборів – зробити акцент саме на слідчих ізоляторах. Всього їх в нашій країні 24. Основна проблематика – координація духовно-пастирської діяльності на сучасному етапі.

Ув’язнені поділяються на категорії: ті, які вчинили злочини вперше, ті, хто вчинив злочин повторно, тобто рецидивісти, жінки, неповнолітні, ті, хто позбавлений волі довічно.

Особливе місце на конференції зайняло вивчення досвіду Центру соціальної адаптації «Преображення». Це церковна благодійна організація – своєрідна сполучна ланка між Дніпропетровською єпархією і регіональними установами з виконання покарань. Вона спеціалізується на благодійній допомозі людям, які звільнилися з місць позбавлення волі.

Програма конференції складена на базі досвіду пастирської роботи щодо забезпечення релігійних потреб в слідчому ізоляторі Дніпра №4. Її представили священнослужителі Дніпропетровської єпархії УПЦ.

В ході зустрічі, від імені Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань і пробації були нагороджені:

«Нагрудним знаком Південно-східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції»

  • Митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, керуючий Дніпропетровською єпархією;
  • Протоієрей Віктор Яценко, керівник Синодального відділу УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи.

«Відзнакою за службу Державі»

  • Протоієрей Андрій Демидас керівник відділу пастирської опіки пенітенціарної системи Дніпропетровської єпархії УПЦ;
  • Протоієрей Валентин Дорощук заступник керівника відділу пастирської опіки пенітенціарної системи Дніпропетровської єпархії УПЦ;
  • Протоієрей Олександр Авакумов, клірик каплиці на честь прп. Паїсія Святогорця при Дніпровській установі виконання покарань № 4 (СІЗО);
  • Ієрей Миколай Купчинський, клірик каплиці на честь Розсудливого розбійника при Дніпровській установі виконання покарань № 4 (СІЗО);
  • Ієрей Богдан Каплун, клірик храму на честь свт. Луки Кримського при Дніпровській установі виконання покарань № 4 (СІЗО);
  • Ієрей Ілля Коротков, клірик каплиці на честь ікони Божої Матері «Живоносне джерело» при Дніпровській установі виконання покарань № 4 (СІЗО);
  • Костюченко Ярослав Олексійовчи, директор благодійної організації центр соціальної адаптації «Преображення».

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія митрополит Іриней також вручив ряд церковних нагород:

  • Медаллю святого рівноапостольного князя Володимира та Грамотою Предстоятеля УПЦ, була нагороджена Котик Тетяна Миколаївна, представник Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань і пробації Міністерства юстиції, заступник начальника з питань дотримання прав засуджених і осіб, узятих під варту;
  • Ордена Хрещення Київської Русі був удостоєний Костюченко Ярослав Олексійович, директор благодійної організації центр соціальної адаптації «Преображення».

На завершення зустрічі Архіпастир провів для учасників конференції екскурсію по адміністративно-єпархіальному Центру Дніпропетровської єпархії УПЦ.

У рамках роботи всеукраїнської науково-практичної конференції зі взаємодії капеланів УПЦ з установами виконання покарань України на території Дніпровської установи виконання покарань № 4 (СІЗО) відбувся молебень перед уклінним хрестом на місці будівництва храму-каплиці на честь преподобних отців Києво-Печерських, який буде призначений для співробітників і персоналу установи.

Після завершення молебного співу, в благословення за труди, правлячий архієрей вручив благословенні грамоти, серед нагороджених Калашников Ігор Сергійович, начальник Дніпровської установи виконання покарань № 4 (СІЗО), керівництво і персонал установи.

Потім відбулося освячення і відкриття каплиці на честь святого Петра Калнишевського, гетьмана українського козацтва, який закінчив своє життя у в’язниці, в Соловецькому таборі.

Чин освячення каплиці здійснив митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней. Нова каплиця розташована на 5-му поверсі в новому корпусі максимального рівня безпеки, де відбувають покарання довічно ув’язнені.

У ході візиту учасники з’їзду на чолі з правлячим архієреєм відвідали ще три каплиці, які розташовані в тому ж корпусі, де було освячено нову молитовну кімнату.

Примітно, що Дніпровське СІЗО, є єдиною установою на території України, де розташовано два храми і п’ять каплиць для пастирської опіки про ув’язнених.

На завершення візиту Дніпропетровський архіпастир подякував усім за участь і працю по створенню каплиці і вручив благословенні грамоти, всім хто брав участь в цій благій справі.

Українська Православна Церква постійно приділяє велику увагу душпастирській опіці ув’язнених. У квітні в Києві пройшла Всеукраїнська виставка художніх творів ув’язнених «Арт-примирення». Виставка – результат спільної ініціативи Синодального відділу УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи, Всеукраїнської громадської організації «Золотий вік України», Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України, Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» і Соціалістичного конгресу молоді.

Просмотров: 571

Залишити відповідь