Предстоятелі Олександрійської та Польської Церков звернулись із закликом допомогти спільно вирішити «церковні непорозуміння, пов’язані з наданням автокефалії Українській Церкві»

Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ та Митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава звернулися із закликом до «всіх, від кого залежить подолання церковних непорозумінь, пов’язаних з наданням автокефалії Українській Церкві, зробити усе можливе для уникнення конфлікту через це питання». 

Текст цього звернення опублікувало грецьке агентство церковних новин romfea.gr, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Ми, глави двох Помісних Церков, — які зустрілися на польській землі та, усвідомлюючи відповідальність за життя Святого Православ‘я в сучасному світі, його мир, єдність та дотримання догматичного і канонічного порядку, перед лицем випробувань, які переживає сьогодні Православ’я в Україні — в дусі братньої любові ми закликаємо всіх, від кого залежить подолання церковних непорозумінь, пов’язаних з наданням автокефалії Українській Церкві, зробити все, що від них залежить, для уникнення конфлікту через це питання та встановлення церковного порядку на Українській землі.

Звершуючи Божественну літургію в свято Різдва Пресвятої Діви Марії, ми молимося про єдність і мир Українського народу. Разом з тим, ми надсилаємо наші братні вітання Главам Помісних Православних Церков і всій Повноті Святого Православ‘я».

Коментуючи це звернення на особистій сторінці в фейсбук, заступник Голови відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич зазначив, що стурбованість Предстоятелів двох Помісних Церков, «як українським церковним питанням, так і долею всього Православ’я, єдність якого під загрозою», свідчить про те, що це питання «не стосується тепер вже лише виключно Москви, Константинополя й Києва».

«Приємно, що підняли свій голос два авторитетні Предстоятелі, які звертаються до всіх, від кого це залежить. А залежить тепер воно вже від всіх Помісних Церков, раз не може вирішитися між трьома вищезгаданими церковними центрами. Це позитивний сигнал, і сигнал всім Помісним Церквам».

У тексті чітко простежується переживання за долю усього Православ’я. На переконання протоієрея Миколая Данилевича, Предстоятелі констатують, що церковні непорозуміння, які виникли, пов’язані саме з «наданням автокефалії Українській Церкві».

«Тут хотів би особливо наголосити, що Предстоятелі стверджують, що ПИТАННЯ АВТОКЕФАЛІЇ СПРИЧИНИЛО ПРОБЛЕМИ (як в Україні, так і в світовому Православ’ї) і закликають до «уникнення конфлікту через це питання», а не, як намагаються перетлумачити окремі українські ЗМІ, «встановити мир в Україні через автокефалію»», — підкреслює священик. Та нагадує слова з недавнього інтерв’ю митрополита Антонія грецькому агенству «Ромфея»: «Не знаю, чому Вселенський Патріархат вирішив, що наданням автокефалії буде зцілена схизма. Відомо, що перш, ніж вилікувати будь-яку хворобу, лікар повинен поставити правильний діагноз. У нашому випадку саме питання автокефального устрою на початку 90-х років породило розкол. І я не думаю, що буде правильним лікувати хворобу тим засобом, який її спричинив».

Як коментує далі заступник Голови відділу ВЗЦЗ, в заклиці вказується на наявність проблеми: «Конфлікт назріває, і його треба вирішувати. Можна думати, що це звернення є відгуком на заклик РПЦ перенести обговорення цього питання на загальноправославний рівень».

У надісланих братніх вітаннях Главам Помісних Православних Церков наприкінці тексту протоієрей Миколай вбачає не тільки формальне звертання: «це натяк на те, що й вони мають взяти у цьому участь».

«Думаю, що в найближчому майбутньому можуть з’явитися подібні сигнали й від інших Помісних Церков. Адже, згідно з апостолом Павлом, в Церкві як у Тілі Христовому, коли страждає один член, з ним страждають усі члени. І ви – Тіло Христове, а нарізно – члени цього Тіла (пор. 1 Кор. 12:26)», — пише отець Миколай.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3290

1 коментар

  1. Для защиты и нерушимости каноничности территории утвержденных (закрепленных) Церковными нормами (нормами Вселенских Соборов), Каноничности и неделимости Святой Украинский Православной Церкви необходимо, в первую очередь, обращение глав других Поместных Православных Церквей, что бы быстрее донести и напомнить Константинопольскому Патриархату о существовании таких норм и правил. О которых в Константинопольском Патриархате явно забыли, ввязавшись в политические аферы.

Залишити відповідь