Константинопольський Патріархат використовує логіку розкольників — Голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків УПЦ

«Я категорично не погоджуся, що УПЦ є не Церквою як структурою, а лише групою єпархій РПЦ в Україні, як на це натякають у Стамбулі», — зазначив у своєму інтерв’ю Голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків УПЦ митрополит Луганський і Алчевський Митрофан. Владика підкреслив, що таку логіку раніше використовували тільки розкольники із «Київського патріархату». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Коментуючи озвучене нещодавно на Синаксисі в Стамбулі приховане звинувачення в неканонічності УПЦ, Предстоятель якої не поминає Патріарха Константинопольського, як це було обумовлено грамотою 1686 року, митрополит Митрофан зокрема сказав: «Наскільки мені відомо, то цей документ не передбачає своєї відміни внаслідок порушення якихось умов. Там була ще умова писати ім’я Київського митрополита на пергаменті: то якщо тепер не пишуть на пергаменті, то він і не митрополит внаслідок порушення умови?».

Владика підкреслив, що у Константинополі 300 років не вбачав проблеми у цьому, «а тепер, коли самоврядування реально є — побачили раптово» й зазначив, що «статуси й форми існування Церкви в різних історичних умовах можуть бути різними».

Наголошуючи на тому, що автономний статус УПЦ сьогодні визнають усі Помісні Церкви, владика, продовжив: «до кого ж тоді приїжджають Глави Помісних Церков у Київ — до Української Православної Церкви, чи просто до групи єпископів і священників? Або іншими словами до «сукупності єпархій РПЦ в Україні»? Ні, вони приїжджають і спілкуються з нами саме як з УПЦ, про що свідчить і офіційна переписка, де Предстоятелі Помісних Церков звертаються до Блаженнішого саме як до Предстоятеля Української Православної Церкви».

Як глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ, він наголосив: «ми самі проводимо повноцінну зовнішню діяльність».

Митрополит Митрофан підкреслив, що такі заяви Константинопольського Патріархату все частіше нагадують риторику «Київського патріархату», яких Патріарх Варфоломій на вищезгаданому Синаксисі звинуватив у неканонічності, а главу назвав «патріархом» у лапках.

«Це логіка, яку ми чули від розкольників із «Київського патріархату», і дуже жаль, що ця помилкова логіка проникає в «уми» ієрархів канонічних Церков, у цьому випадку з Константинопольського Патріархату», — підсумував Голова ВЗЦЗ.

Читати інтерв’ю повністю: Голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків УПЦ прокоментував дискусії навколо дій Константинопольських екзархів

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1819

Залишити відповідь