Митрополит Луганський Митрофан: Константинопольський ієрарх говорить неправду

Голова Відділу Зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Луганський і Алчевський спростував заяви представника Константинополя щодо статусу Української Православної Церкви у міжцерковних відносинах та назвав неправдивими його слова щодо візиту Константинопольського Патріарха до Києва без запрошення 10 років тому. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У відповідь на останні рішення Священного Синоду УПЦ ієрарх Константинопольського Патріархату архієпископ Іов (Геча) заявив для ЗМІ, що УПЦ не має права «виганяти» екзархів Константинополя з України, бо “у міжцерковних відносинах УПЦ МП не є самостійною одиницею у веденні діалогу, не веде листування, в якому бере участь виключно РПЦ”.

«Це неправда, — наголосив митрополит Митрофан, — бо ми ведемо пряму переписку з Константинопольським Патріархатом, доказом чого є багато взаємних листів, які зараз лежать в архівах як у нас Києві, так і в Константинополі. І владика Іов не може цього не знати, тому мені дивно чути такі його твердження».

Владика нагадав що, згідно з канонічним правом, будь-який єпископ не може на території іншої єпархії без дозволу місцевого єпископа вчиняти будь-яких дій.

«Тобто в перекладі на нашу ситуацію це означає, що єпископ міста Константинополя, тобто Стамбула, яким є Патріарх Варфоломій, не може вчиняти будь-яких дій на території Києва й України без дозволу канонічного єпископа Києва, яким є Митрополит Онуфрій і який жодного дозволу на приїзд «екзархів» не давав. Я не сумніваюсь, що якби гіпотетично наш Синод призначив своїх екзархів в Туреччину без погодження з патріархом Варфоломієм, то реакція останнього була б ідентична нашій. Тому на лице подвійні стандарти», — сказав він.

Голова ВЗЦЗ також спростував тезу владики Іова про те, що 10 років тому, а саме в 2008 році, Константинопольський Патріарх приїжджав до Києва нібито без запрошення УПЦ і це не викликало тоді ніякого спротиву зі сторони нашої Церкви.

«Це також неправда. Запрошення від нашої Церкви тоді було. Дозволю собі нагадати слова з коментаря на цю тему тодішнього голови Відділу зовнішніх церковних звязків УПЦ архімандрита Кирила (Говоруна), який розповідав, що «Вселенський Патріарх Варфоломій приїжджає в Україну по подвійному запрошенню — від Церкви і держави. При цьому церковне запрошення для нього має основний пріоритет, оскільки он він міг би приїхати в Україну і без запрошення зі сторони президента, але без церковного запрошення такий приїзд був би неможливим». Прикро, що сьогодні Константинопольський Патріархат веде себе абсолютно по-іншому», — зазначив архієрей.

На його переконання, даними заявами представники Константинопольського Патріархату демонструють свою непослідовність.

«То їм здається, що УПЦ недостатньо самостійна, то тепер вони кажуть, що наша Церква не має права самостійно захищати свою канонічну територію. Я би дуже радив Фанару зупинитися, а його представникам не розпалювати вогонь у ЗМІ й не компрометувати Церкву своїми діями і словами. Не буде з їхньої сторони антиканонічних, недружніх і односторонніх дій по відношенню до нас, не буде й з нашої сторони такої різкої реакції», — наголосив він.

Читати інтерв’ю повністю: Голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків УПЦ прокоментував дискусії навколо дій Константинопольських екзархів

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3085

1 коментар

  1. Очень прискорбно что Константинополь-Стамбул ведёт себя так. Своими действиями Константинопольский патриарх показывает, что у него не Православная вера. Жаль.

Залишити відповідь