МЗС спотворює слова своїх співрозмовників для створення міфів

Ватикан опублікував уточнення щодо повідомлення Міністерства закордонних справ України про зустріч міністра МЗС з Секретарем з міждержавних відносин Святого Престолу. А новина на офіційному сайті Кіпрської Православної Церкви щодо позиції її Предстоятеля з приводу можливої автокефалії в Україні кардинально відрізняється від поданої Міністерством. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Ватикан не буде оцінювати питання створення єдиної української православної помісної церкви, так як це питання є внутрішнім питанням Православної Церкви. Про це йдеться в комюніке Апостольської нунціатури в Україні, опублікованій на її офіційному сайті 26 вересня 2018 року.

«Частково виправляючи  новину, яку вчора надало урядове джерело, де йдеться про зустріч між Архієпископом Полом Річардом Ґаллаґером, Секретарем Відділу Відносин з Державами і паном Павлом Клімкіним, Міністром Закордонних Справ України, Апостольська Нунціатура в Україні ще раз підтверджує позицію, багаторазово висловлену Святим Престолом, для якого питання створення однієї Української Православної Помісної Церкви є внутрішнім питанням Православної Церкви, щодо якого Святий Престол не надавав та не має наміру будь-де надавати жодної оцінки», — сказано у повідомленні.

Своє повідомлення МЗС України оприлюднило 25 вересня у рамках 73-ї сесії ГА ООН під час зустрічі Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна з Секретарем з міждержавних відносин Святого Престолу Полом Річардом Галлахером.

МЗС таким чином передало зміст розмови: «Відбувся обмін думками щодо Української Православної Церкви. Святий Престол поважає рішення українського народу про створення єдиної помісної церкви».

Це формулювання і викликало уточнення з боку Ватикану.

Суттєво різняться повідомлення про зустріч Посла України в Республіці Кіпр Бориса Гуменюка з Архієпископом Кіпру Хрисостомосом ІІ, яка відбулася 26 вересня.

«Архієпископ Кіпру п. Хрисостомос ІІ висловив підтримку Україні та українському народові, особливо підкреслив право України як великої незалежної держави мати свою незалежну автокефальну церкву», — написали на сайті МЗС.

Натомість офіційний сайт Кіпрської Православної Церкви передає позицію свого Предстоятеля цілком інакше: «Блаженніший архієпископ висловив свою занепокоєність та стурбованість з приводу останніх подій в Українській церкві та можливістю створення розколу, який завдасть шкоди єдності усього Православ’я. Він також підтвердив, що Кіпрська Церква стане мостом для нормалізації нестійкої ситуації».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 531

Залишити відповідь