Мінкульту не вдалося приховати свою причетність до ситуації з описом майна УПЦ (+документи)

У відкритому доступі з’явився документ, який підтверджує причетність Міністерства культури України до ситуації з описом майна релігійних громад Української Православної Церкви. Факсограму Мінкультури щодо «проведення обліку та реєстрації історико-культурних цінностей» в храмах УПЦ опублікували «Українські новини» 17 жовтня 2018 року.

У відповіді Міністерства культури України на запит редакції «УН» зазначається, що дане розпорядження було прийнято, як реакція на звернення народного депутата Юрія-Богдана Шухевича «щодо можливої загрози незаконного вивезення культурних цінностей з релігійних споруд УПЦ». Згідно документу, в першу чергу «опис» мав би проводитися у Почаївській та Києво-Печерській Лаврах.

Варто зазначити, що майже місяць тому Мінкультури заперечували свою причетність до ініціативи з описом майна УПЦ.

22 вересня  Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ опублікував копію листа директора Національного заповідника «Глухів» про перепис “історико-культурних цінностей” в Спасо-Преображенському храмі с. Глухів. Такі ж повідомлення від заповідника, на виконання факсограми з Міністерства  Культури, були розіслані й іншим релігійним громадам УПЦ в м. Глухів, повідомляв відділ, посилаючись на власні джерела. Тоді Голова юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов пояснив, що жодних законних підстав для таких дій представники Мінкульту не мають.

Коментуючи ситуацію, столичні чиновники спробували перекласти вину за беззаконня свого підконтрольного відомства на його керівництво. Окрім того, вони повідомили, що 24 вересня наказ глухівського заповідника було скасовано.

В коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу 17 жовтня Голова юридичного відділу в черговий раз підкреслив: «Все майно, яке знаходиться у храмах УПЦ є власністю релігійних громад. Навіть якщо будівля є власністю держави та знаходиться у користуванні або оренді, це не дає право представникам влади зазіхати на майно релігійних громад».

За словами юриста, «оглянути «історико-культурні цінності» чиновники можуть тільки у випадку, коли певне майно було передано на зберігання або користування релігійній громаді, про що свідчать відповідні документи — договори, акти приймання-передачі».

На переконання протоієрея Олександра, Мінкульт розраховував скористатися певною юридичною необізнаністю священнослужителів і віруючих, «для того, щоб переписати все майно і пізніше при нагоді спробувати вилучити його для власних цілей — прямо, як за часів радянської влади». Про це свідчить і використання формулювання «історико-культурні цінності».

«Що це за «історико-культурні цінності»? У законодавстві взагалі відсутнє таке визначення. Про що мова не зрозуміло. Я в черговий раз наголошую на незаконності таких вимог щодо майна релігійних громад», — сказав він.

Протоієрей Олександр Бахов попередив священнослужителів та віруючих УПЦ: «У разі, якщо будь-які комісії будуть приходити в храм з метою опису майна, ви маєте повне право не пускати їх навіть на поріг». «Дії посадових осіб Мінкультури є незаконними так, як вони не мають права описувати та обліковувати чуже майно», — підкреслив голова Юридичного відділу УПЦ.

Він також звернув увагу на те, що самі чиновники це прекрасно розуміють. «Як ми бачимо з поведінки представників Мінкультури — те, що була спроба уникнути відповідальності за свої беззаконні дії місяць тому, — вони  самі усвідомлюють, що їхні намагання описати майно релігійних громад УПЦ є незаконними».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 3317

2 коментарі

  1. В 17 в. это уже было (ничего нового бесы не придумали, ибо творить – это не их): тогда тоже они отжимали православные храмы и продавали их евреям, которые за деньги разрешали православным молиться в их собственных храмах. Кажется, вот оно – дно; но нет, снизу стучат юраши.

  2. Имущество для атеистическо-демонистической власти в сегодняшней Украине это самый основной вопрос. Религия, духовность для них не имеют никакого значения. Главное как все звять и поделить. Да,
    сложилась такая же ситуация, как и век назад.

Залишити відповідь