Відійшов до Бога ігумен монастиря Дохіар архімандрит Григорій (+відео)

22 жовтня 2018 року о 23:25 відійшов до Бога ігумен монастиря Дохіар Святої Гори Афон архімандрит Григорій (Зуміс), у віці 76 років. Останні роки старець смиренно переносив муки важкої невиліковної хвороби. Поховання відбудеться 23 жовтня повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на духовно-просвітній портал afonit.info.

Архімандрит Григорій (Зуміс) народився на Паросі та був близьким родичем відомого афонського старця Іосифа Ісихаста.

Старець Григорій 65 років провів в монастирі. Свій чернечий шлях він починав під керівництвом двох подвижників благочестя: Філофея (Зервакоса) і Амфілохія (Макріса) Патмоського. 1 січня 1967 року він прийняв чернечий постриг від старця Амфілохія і трудився під його керівництвом в скиту. У 1970 році, після кончини старця Амфілохія, Григорій з деякими іншими ченцями був змушений виїхати у монастир в центральній частині Греції, потім в обитель Прусської ікони Божої Матері в Карпенісі.

Незабаром його і кількох братів запросили на Афон до монастиря Дохіар. Майже відразу після приїзду отця Григорія вибрали ігуменом. Під безпосереднім керівництвом старця Григорія, Дохіар, який на той час почав руйнуватися, відродився, зібралася братія.

Геронда Григорій був суворим і доброзичливим одночасно. Незважаючи на серйозні проблеми зі здоров’ям, він практично щодня підіймався в гори, на висоту до кілометра, де контролював хід робіт по відновленню древніх зруйнованих храмів. Маючи великий авторитет, старець ходив у старій одежі та поводився дуже просто. Будучи архімандритом, представлявся, як ієромонах, говорив, що йому так більше подобається. Говорячи про себе, старець просив молитися про «розбійника Григорія». Архімандрит Григорій автор книги «Люди Церкви, яких я знав», що містить багато життєвої мудрості.

Архімандрит Григорій був нагороджений орденом Української Православної Церкви прпп. Антонія і Феодосія Печерських І ступеня.

Просмотров: 2576

1 коментар

  1. Царство Небесне о.Григорію!
    Ми були на Афоні у 2013 р, також у м.Дохіар і зустрічалися з о.Григорієм. Він запитав нас звідки ми. Ми казали, що з України. Він, хвильку подумавши, відповів you are good people :-).

Залишити відповідь