Польська Православна Церква не визнала зняття заборон з українських схизматиків (оновлено)

Собор Єпископів Польської Православної Церкви, який відбувся 15 листопада 2018 року у Варшаві під головуванням Блаженнішого Митрополита Варшавського і всієї Польщі Савви, прийняв рішення не визнавати українських розкольників, з яких було відкликано анафеми Константинопольським Патріархатом 11 жовтня цього року. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на orthodox.pl.

Зокрема Собор єпископів Польської Церкви, про що йдеться в  оприлюдненому 16 листопада цього року офіційному комюніке, заборонив «духовним особам Польської Автокефальної Православної Церкви вступати в літургійно-молитовні контакти зі “священиками” т. зв. “Київського Патріархату” і т.зв. “Автокефальної Церкви”».

Собор прямо зауважив, що «особи, які були позбавлені єпископського і пресвітерського сану, не можуть бути лідерами у встановленні миру в Православній Церкві України», оскільки «їх дії спричиняють лиш більший безлад і спокуси».

Також у комюніке Собор єпископів Польської Православної Церкви закликав усі Помісні Православні Церкви до зібрання, щоб «у дусі євангельської любові, смирення, взаєморозуміння і взаємоповаги, дотримуючись церковно-догматичних канонів», дійти спільного рішення щодо українського церковного питання.

«Тільки дотримання догматичних і канонічних норм Церкви і збереження вікових традицій захистять Православ’я від складних еклезіальних наслідків у міжнародному масштабі», — зазначено в документі.

Нагадаємо, що подібне рішення прийняв Архієрейський Собор Сербської Православної Церкви, що відбувся 6-7 листопада 2018 року. Зокрема назвав рішення Фанара щодо відкликання анафем, накладених на очільників «УПЦ КП» та «УАПЦ» Філарета Денисенка і Макарія Малетича, безпідставним і таким, що не зобов’язує Сербську Православну Церкву до виконання. Про це йдеться у тексті заяви, опублікованій на офіційному сайті Сербської Православної Церкви 12 листопада 2018 року.

Фото: romfea.gr

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2360

5 коментарів

  1. Вільно володію польською мовою, багато разів мав щастя відвідувати служби уПАПЦ.
    Перечитав постанову Собору ПАПЦ й ніде не знайшов цитованого вами речення «не буде вступати у спілкування з новою церквою, котру Константинополь створить в Україні».
    Роблю висновок, що інформаційний відділ УПЦ зробив свідому маніпуляцію. Дуже негоже(((
    Якщо я помиляюся, наперед перепрошую і прошу показати місце, де саме написано цитоване вами.
    Мир всім нам!

  2. Шановні панове!!! В рішенні Собору єпископів Польської Церкви немає жодного слова про те, що “Собор Польської Православної Церкви постановив, що «не буде вступати у спілкування з новою церквою, котру Константинополь створить в Україні»”.
    Ви цією публікацією зводите наклеп на Собор.

Залишити відповідь