Намісник Києво-Печерської Лаври роз’яснив ситуацію з перевіркою святинь (+відео)

«Дії державної влади проти Церкви та єпископів у певній мірі не є правомірними», — вважає намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, про що він заявив 29 листопада 2018 року під час брифінгу в Лаврі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Сьогодні багато звучить питань, чи правомірними є дії нашої державної влади проти Церкви. У певній мірі, є неправомірними. Здійснюється тиск особисто на мене, лунають погрози, різного роду нападки. Не тільки на мене, а й на інших єпископів та священників. Яка причина, я не знаю. Але для мене головне, щоб у нашій державі запанував мир і щоб у нашій державі запанувала правда», — зокрема зазначив митрополит Павел.

Владика зауважив, що проти нього, як громадянина України, відкрито декілька справ. Митрополит Павел підкреслив, що він «ніколи не був проти суверенітету своєї держави», навпроти — «стояв на засадах її незалежності ще в 1991 році».

«Хочу завірити: я — громадянин своєї країни, я є син України, хто б що не говорив, — запевнив владика. — Хотів би, щоб наші патріоти бути справді патріотами — не на словах, а на ділі».

Митрополит Павел також прокоментував погрози щодо Лаври та його особисто: «Не здивуюсь, якщо будуть обшуки та утиски».

Стосовно питань автокефалії та зняття анафем він наголосив: «Держава не має право втручатися у ці справи, тому що ці питання мають вирішуватися на церковному рівні».

Окрім того, намісник Києво-Печерської Лаври роз’яснив ситуацію щодо перевірки спеціальною Комісією святинь і раритетів, які знаходяться в Лаврі.

«Не можу сказати, що це опис чи перепис. Не знаю, чому в цей час Міністерством культури України видано наказ, щоб перевірили всі раритети, які було передано Києво-Печерській Лаврі в 1988 році і до 2000-х років», — зауважив митрополит Павел.

Владика розповів, що він зустрівся з Комісією, до якої увійшли представники СБУ, Міністерства культури та Національного історико-культурного Києво-Печерського заповідника, та вони дійшли згоди.

«Одна група Комісії пішла у Дальні печери, інша — в Ближні печери. Храми можуть перевіряти в будь-який час. Однак оскільки до Лаври йде багато людей, то я попросив, щоб перевірка відбувался після 17-ї години. Дійсно, в Комісії дослухалися до моїх побажань. Ми поспілкувалися і надали їм все те, що було передано Лаврі впродовж цих 12 років. Тому ніхто не переписував вночі, ніхто не штурмував монастир. Ми просто виконали рішення Міністерства культури України», — сказав архієрей.

На прохання намісника Лаври, огляд алтарних приміщень лаврських храмів здійснюється виключно чоловіками, оскільки жінкам забороняється знаходитися в церковному алтарі.

Водночас, нагадаємо, що така перевірка відбувається вперше за 30-річну історію відродженої Києво-Печерської Лаври.

Наостанок митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел закликав журналістів не спотворювати фактів і не підмінювати поняття, а робити все те, що об’єднує країну.

«Сьогодні ми не повинні робити чвари, а об’єднуватися заради нашого майбутнього. Будемо спільно молитися, щоб Господь зберіг нашу державу», — підсумував владика.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4560

2 коментарі

  1. Сердечная благодарность дорогому владыке Павлу за смысл, тон и форму сказанного им на пресс-конференции. Прозвучала так нужная и полезная нам информация. Ибо в сердце затаилось отнюдь не рождественское зло к врагам. Немножко смахивало на разговор главврача с пациентами дурдома – но так оно и есть. Самое главное – побольше здоровья и покоя владыке и братии святаго Киева-Печерска.

    Жив Господь, и благословен Бог, и да вознесется Бог спасения моего. Бог даяй отмщение мне и покоривый люди под мя. Избавитель мой от враг моих гневливых, от востающих на мя вознесеши мя, от мужа неправедна избавиши мя. Сего ради исповемся Тебе во языцех, Господи, и имени Твоему пою: величаяй спасения царева, и творяй милость христу Своему Давиду, и семени его до века. Пс.17:47-51.

  2. Щиро вдячні Вам Владико за добрі слова щодо єднання нашої держави України. Спасіть Господи і нехай слово буде підтверджене ділом!

Залишити відповідь