Держава може передати Почаївську Лавру іншій конфесії — співробітник Кременецько-Почаївського музею

У державних структурах запевняють, що не перетворять Почаївську Лавру на музей, однак хочуть надати споруди обителі, які на законних засадах знаходяться в користуванні Української Православної Церкви, — так званій «єдиній помісній церкві», що прагнуть створити. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на ТСН

«У них (братії Лаври – ред.) на цей момент діючий, ніким не скасований, договір про безоплатне право користування (Лаврою – ред.)», — пояснив юрист Кременецько-Почаївського державного історично-архітектурного заповідника Ігор Деревінський.

Однак, за його словами, в разі, якщо з’явиться так звана «єдина помісна церква» та заявить про свої права на користування Почаївською Лаврою, — «держава їй не відмовить». Тобто, що виходить з його слів, держава може надати т.зв. «єдиній помісній церкві» право на користування спорудами Почаївської Лаври.

«Може передаватися майно не лише одній релігійній організації, а кільком, між якими укладається договір про безоплатне користування з кожною окремо», — додав представник заповідника.

У Кременецько-Почаївському заповіднику також заявили, що нібито «не будуть перетворювати Лавру на музей», однак підкреслили, що «заповідник здійснюватиме юридичний та технічний контроль».

Раніше в монастирі вже заявили, що готові відстоювати своє право в суді і проти цієї реєстрації, і проти скасування Мін’юстом права користування Почаївською Лаврою.

Також нагадаємо, що напередодні намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври митрополит Почаївський Володимир і братія Лаври повідомили, що наразі в обителі спокійно, насельники живуть за встановленим порядком, і спроб захоплення Лаври не відбувалося. Та водночас братія Лаври зауважує у зверненні до влади із закликом про припинення тиску на УПЦ та розпалювання релігійної ворожнечі, що «є всі підстави вважати, що влада має намір забрати Почаївську Лавру в Української Православної Церкви, щоб надалі передати її розкольникам».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2244

1 коментар

Залишити відповідь