Константинопольський Патріарх зробив найбільшу помилку в історії Вселенського престолу – прес-секретар Синоду Сербської Церкви

«Ми дуже шкодуємо, що Вселенський Патріарх особисто і Вселенський Патріархат як ціле, зробили, на мою думку і на думку більшості наших богословів, найбільшу помилку за всю історію Вселенського престолу»,  про це заявив єпископ Новосадський і Бачський Іриней, прес-секретар Священного Синоду Сербської Православної Церкви в ефірі телепрограми «Архіпастир», передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Преосвященний владика зазначив, що раніше в особистому спілкуванні застерігав Патріарха Константинопольського Варфоломія від втручання в питання Українського Православ’я, «тому що це викличе величезну трагедію».

«На жаль, він пішов на цей крок, – продовжив сербський архієрей. – Важко сказати, з яких міркувань. Деякі вважають, що це образа проти Патріарха Московського і Руської Церкви через відсутність на Криті соборі. Але багато хто думає, що це тиск Заходу».

Як пояснив Преосвященний, вчинок Константинопольської Патріархії може виявитися деталлю загального політичного курсу, спрямованого ззовні.

Вторгнення на канонічну територію вже існуючої автономної Церкви України є за висловом прес-секратря Синоду СПЦ «зовсім неканонічним», або «м’яко кажучи канонічно необґрунтованим» рішенням.

Одну з причин тому єпископ Іриней бачить у переговорах Константинополя з виключно світськими лідерами та політиками. «Курс досить дивний, – пояснив архієрей. – Подумайте тільки, що делегація Вселенського Патріарха з цього питання не тільки не спілкується з Українською Православною Церквою, яка є Церквою більшості народу, вона навіть не відвідала жодного разу Митрополита Онуфрія. Всі переговори – або з політиками, або з розкольниками».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2131

Залишити відповідь