Повістки на допит в СБУ священикам УПЦ вручають вже посеред дороги (+відео)

6 грудня 2018 року авто клірика Рівненської єпархії зупинила поліція, щоб вручити йому повістку на допит в СБУ, про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Співробітники поліції зупинили машину протоієрея Віктора Земляного, який очолює відділ із питань врегулювання міжконфесійних конфліктів при Рівненській єпархії, в м.Корець Рівненської області під приводом огляду. Як розповів отець Віктор, правоохоронець заявив, що за нібито наявною в них інформацією, він «може перевозити небезпечні речі», тому поліцейським необхідно терміново оглянути автомобіль. Після цього одразу підійшли співробітники Служби безпеки України, зачитали ухвалу та вручили повістку, згідно з якою священик має з’явитися в СБУ 10 грудня цього року.

Разом із тим, як додав клірик Рівненської єпархії, представники СБУ чомусь кілька разів наголосили, що священнослужитель може виїхати за кордон з метою лікування тощо, в такому разі «можна попередити слідчого і на допит не з’являтися».

За припущенням адвоката священика, як зауважив протоієрей Віктор, співробітники СБУ мають претензії саме до його коментарів у ЗМІ про гоніння на Українську Православну Церкву в Україні та зокрема на Рівненщині. «Я про це говорив і буду говорити, бо це правда, — зауважив він. — Я завжди критикував владу, працівників поліції та СБУ за бездіяльність, коли храми, які за законом належали УПЦ, захоплював “Київський патріархат” тощо. І не відмовляюся від своїх слів».

Окрім того, на переконання отця Віктора, тиск, який сьогодні чиниться на священиків, має кінцевою метою вплинути на архієреїв, аби вони взяли участь в так званому «об’єднавчому соборі». «Все це направлено проти нашого Предстоятеля, проти митрополита Варфоломія, проти владики Пимена», — пояснив о. Віктор.

Клірик Рівненської єпархії УПЦ додав, що він був готовий до такого розвитку подій, тому що ще з 2017 року відділ, який він очолює, та його особа під пильним наглядом у правоохоронців. Окрім того, і в приміщенні відділу, і в будинку священика вже неодноразово проводилися обшуки.

«На мою думку, в понеділок мене викликають на допит як свідка за тими ж справами, що й інших священнослужителів нашої єпархії — “Державна зрада” та “Розпалювання релігійної ворожнечі”. Стаття 111 “Державна зрада” передбачає тримання особи під вартою, також не можна вносити заставу тощо. Адвокат говорить, що мені висунуть підозру за тими статтями, а тому можуть навіть посадити до слідчого ізолятора на час слідства», — зауважив священнослужитель.

Протоієрей Віктор сказав, що «готовий до будь-яких випробувань». «Мені радять втікати з країни. Але нікуди звідси їхати я не буду, в мене совість чиста… Я завжди виступав за цілісність України, за суверенітет держави, я завжди говорив, що люблю Україну, я не є зрадником і ніколи ним не був, я є і буду патріотом своєї землі, свого народу…  Бог із нами, і ми віримо в те, що і правда з нами», — резюмував він.

Нагадаємо, 5 грудня 14 священиків було викликано на допити в Управління СБУ в Рівненській області: 13 – Рівненської єпархії і один священик Полісько-Сарненської. Про ситуацію навколо виклику священнослужителів єпархії на допит Службою безпеки України для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ розповів секретар Рівненської єпархії протоієрей Олександр Єгоров. 

“Правоохоронці ігнорують очевидні факти розпалювання релігійної ворожнечі проти УПЦ і вишукують її ознаки там, де їх немає”. Голова Юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов 3 грудня цього року так прокоментував ситуацію навколо особливої уваги правоохоронних органів та СБУ до Української Православної Церкви. 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1883

2 коментарі

  1. Дай Бог победы православным христианам над супостатами. Все это напоминает гонения на Церковь в советский период. Только с заменой действующих лиц: украинская власть теперь вместо советской, а СБУ – вместо КГБ.

  2. Очевидно, що ворог не залишить нашу Церкву у спокої, бо ж вона стоїть на заваді усім беззаконням, які зараз почалися у світі та на нашій землі. А тому доведеться пережити випробування та спокуси. Але перемога буде за нами, бо з нами Бог.

Залишити відповідь