«Підстав для затримання митрополита Павла немає» — СБУ

Заступник голови Служби безпеки України Віктор Кононенко звинуватив 13 грудня 2018 року під час брифінгу намісника Києво-Печерської Лаври митрополита Павла в тому, буцімто «він готував провокації перед об’єднавчим собором у Києві», та водночас додав, що «підстав для затримання немає». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на ЛІГА. Новини

За словами заступника очільника Служби безпеки, таку інформацію в СБУ начебто отримали від «громадянина України, котрого намагалися завербувати в Москві для проведення акцій під час об’єднавчого собору в Києві». Нібито йому хтось передав 5 тисяч доларів, а він мав організувати пікети проти автокефалії з плакатами, «виготовленими в Москві».

«За інформацією СБУ, планувалися провокації, які повинні були привести до загибелі і поранення учасників акції. Самі акції, за даними правоохоронців, повинні були пройти на території Києво-Печерської Лаври 13 та 14 грудня о 12:00. Також акції із сутичками і постраждалими планувалося провести в інших містах», — пише видання.

Разом із тим, чомусь, попри всі звинувачення, які озвучив проти намісника Києво-Печерської Лаври В.Кононенко, та за його ж словами, «підстав для затримання митрополита Павла немає». Мовляв, наразі його просто допитають.

Слід зауважити, що до сьогодні навпаки було зафіксовано низку пікетів прихильників автокефалії, що пройшли біля резиденцій єпископів та єпархіальних управлінь УПЦ. Ці незаконні пікети, які відбулися фактично, ані трохи не тривожили ні СБУ, ні Нацполіцію.

Також провокації намагалися влаштувати безпосередньо біля Києво-Печерської Лаври 14 жовтня цього року навпаки прихильники ідеї «надання томосу».

Окрім того, саме на єпископів і священиків Української Православної Церкви здійснюється тиск з усіх боків — і з боку СБУ, яка проводить масові допити священнослужителів УПЦ, і з боку державної влади, які вручають повістки до СБУ та власноруч передають листи від Патріарха Варфоломія архієреям, щоб змусити їх до участі в «об’єднавчому соборі».

Голова юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, коментуючи ситуацію, що склалася навколо томосу, неодноразово підкреслював, що цей тиск на УПЦ взагалі та на єпископів і священиків зокрема чиниться якраз саме з тією метою, щоб змусити архієреїв взяти участь у так званому «об’єднавчому соборі».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1918

Залишити відповідь