Предстоятель про ставлення до матеріальних благ: Рабом багатства може бути і бідний (+відео)

Блаженніший Митрополит Онуфрій у своїй недільній проповіді пояснив, які небезпеки таїть у собі неправильне ставлення до багатства, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

По-перше, багата людина часто відкладає покаяння на потім.

«Ми всі несемо якісь хрести — хвороб, невдач, бідності, багатства. Нам іноді здається, що хрест бідності, наприклад, – важкий, а хрест багатства – легкий, але в дійсності хрест багатства дуже важкий. Якщо людина потребує чогось – їжі, води тощо, але ніхто їй не допомагає, у неї з’являється думка звернутися до Бога, і Бог допомагає їй. Багатство ж штовхає людину від Бога. Якщо людина має великі скарби, то вона думає – навіщо поспішати молитися, постити, ходити в храм? – встигну. «Поки ось у тебе є блага – пий, їж, веселися, а потім, коли підійдеш до смерті, як розбійник скажеш, “Господи, прости мене”, і Господь помилує». Але ми повинні кожен день проводити правильно, не чекати останньої години, щоб тоді каятися. Каятися потрібно кожен день, кожен день треба молитися, потрібно терпіти, змирятися. Потрібно ходити в храм – хоча б на богослужіння в свята. А людина багата це все відкладає на потім», — пояснив Архіпастир.

По-друге, багатству починають поклонятися і служити, як ідолу.

«Якщо комусь Бог дає в руки якісь скарби, ми не повинні раболіпствувати перед ними, – зазначив Блаженніший владика. – Потрібно пам’ятати, що все, що ми маємо в цьому житті – усе матеріальне – це Божий дар, яким ми повинні вільно користуватися».

Його Блаженство застеріг, що «рабом багатства може бути не тільки багатий, але і бідний, який його не має, або має дуже небагато, але для нього це той тілець, якому він приносить жертви».

«Ми ж повинні просити у Бога, щоб Господь нас помилував, дарував нам вічне життя. Тоді наше життя на землі буде благословенна Богом і на небі ми отримаємо те, для чого людина створена, – вічне спасіння в Царстві Божому у Христі Іісусі Господі нашому», — підкреслив Предстоятель.

Просмотров: 1351

Залишити відповідь