Предстоятель: Людина подібна до орла, що має підноситися до Неба над усім земним (+відео)

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій розповів під час проповіді в Неділю 29-ту після П’ятидесятниці в Києво-Печерській Лаврі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Предстоятель розповів зміст Євангельської історії про розмову Спасителя з одним багатим чоловіком (Мф. 19: 16-28) та виокремив те, що потрібно людині для її духовного вдосконалення, — не багатство, а «правильне розуміння» про Бога, про ближнього, про себе самого і про навколишній світ.

Отже, перша умова, за словами Митрополита Онуфрія, — це «правильне розуміння про Бога», себто: «людина розуміє, що Бог є Любов, що Бог є Милосердя, що Бог є Дух, що Бог є Промислитель наш, Джерело життя і Джерело всілякого блага».

Друга умова сходження на щабель духовного вдосконалення — це «правильне розуміння про ближнього свого». «Потрібно ближнього поважати за те, що він є носієм Божого образу, навіть якщо він нам не подобається, навіть якщо він не такий, яким ми хотіли його бачити», — пояснив Владика.

Третя умова вдосконалення, як зауважив Предстоятель, — це «правильне розуміння про себе самого», а це означає, що ми повинні не тільки аналізувати свої вчинки, а й усвідомлювати, що є творіннями Божими, і «все, що ми маємо, — це дари Божі людині, якими… ми повинні славити Ім’я Боже».

Остання умова — це «правильне ставлення до навколишнього світу». Тобто всі скарби, якими нас Господь обдарував на землі, за словами Блаженнішого владики, «Бог дає нам не для того, щоб ми стали рабами золотого тільця, а для того, щоб ми вільно користувалися ним і зайве віддавали ближнім».

Але, як нагадав Архіпастир, багатий чоловік зі Священного писання, виконавши всі заповіді Божі, все одно не міг духовно вдосконалюватися — якраз через те, що був надто прив’язаний до земного багатства.

Предстоятель, пояснюючи сенс і наслідки залежності від земного, навів слова святих отців про те, що людина подібна до орла.

«Орел створений для того, щоб парити високо в повітрі, все звідти бачити. Так і людина створена для того, щоб бути піднесеною над усім земним, матеріальним і тимчасовим. Але якщо орел лише одним кігтем зачепиться за щось на землі, то не зможе летіти… І людина, якщо чимось, якоюсь своєю гранню, приліпиться до земного, то не зможе духовно сходити по щаблях духовної досконалості», — резюмував Митрополит Онуфрій.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 693

Залишити відповідь