Більша частина порушень прав православних Європи в 2017 році припала на Україну

Дві третини порушень прав православних віруючих Європи в 2017 році припало на Україну.

20 грудня 2018 року Центр моніторингу порушень прав і свобод православних християн в Європі, що діє при Представництві Руської Православної Церкви в Страсбурзі, опублікував річний звіт за 2017 рік. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Interfax-religion.ru.

«За підсумками моніторингу 47 країн-членів Ради Європи у 2017 році було зібрано 165 порушень свобод і прав православних християн. Близько 66% зібраних випадків припадають на Україну, 17% – на Південно-Східну Європу (Албанія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Кіпр, Греція, Косово, Македонія, Туреччина) і 15% – на Росію», – сказав представник РПЦ при Раді Європи ігумен Філіп (Рябих).

За його словами, більшість випадків наклепу на православних в 2017 році також мали місце в Україні.

«Основною проблемою була відмова Міністерства культури зареєструвати статути єпархій і монастирів канонічної УПЦ. Інша група порушень в Україні була пов’язана з прагненням заборонити шанування деяких православних святих, книг, пам’ятників і символів, що нагадують про духовні зв’язки з руською традицією», – зазначив ігумен Філіп (Рябих).

Найяскравішим прикладом порушення зобов’язання держави поважати автономію релігійних організацій була спроба Верховної Ради України розглянути два законопроекти, безпосередньо спрямовані проти УПЦ: один із них (№4128) пропонує легалізувати рейдерські захоплення храмів, інший (№4511) – підпорядкувати внутрішню діяльність УПЦ контролю світської влади.

За висновком експертів, рушійною силою численних порушень прав православних в Україні, було обумовлено прагненням держави підтримати релігійні групи, утворені у результаті розколу за рахунок обмеження прав канонічної Православної Церкви.

Моніторинг проводиться з 2014 року для того, щоб на систематичній основі відстежувати порушення прав і свобод православних християн в Європі.

Просмотров: 538

Залишити відповідь