Святіший Патріарх Кирил закликав усіх до молитви про мир для Української Православної Церкви

21 грудня 2018 року в Храмі Христа Спасителя, під час щорічного Єпархіального зібрання, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил закликав кожного до сердечної молитви про єдність Святих Церков і про мир для Української Православної Церкви, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на patriarchia.ru. 

«У цих умовах нам слід зміцнюватися в молитві, бо молитва Церкви — велика сила, — підкреслив Святіший Патріарх Кирил. — Ще у вересні Священний Синод благословив підносити у всіх храмах Російської Православної Церкви за Літургією особливі старанні молитви про єдність Святого Православ’я. І я закликаю кожного з вас до гарячої, трепетної, сердечної молитви про єдність Святих Божих Церков, про мир для Української Православної Церкви».

Предстоятель РПЦ зазначив, що кожен може підносити молитовні прохання про мир не тільки за богослужіннями, але і в домашній молитві, у прощах.

«Закликайте до цього ваших парафіян, звертайтеся з сердечним зітханням і до священномучеників останніх часів — святому Володимиру, митрополиту Київському, сторіччя убивства якого припало на початок цього року, щоб він своїм заступництвом відвів від Української Церкви загрозу нових страждань», — звернувся Святіший Патріарх Кирил до духовенства і чернецтва.

Предстоятель РПЦ також нагадав, що вищі посадові особи української держави стали все частіше публічно заявляти, що віруючі канонічної УПЦ — чужі, відмовляючи їм в праві залишатися у власній країні. «Але ж мова йде про мільйони громадян України! Фактично Синод Константинополя і його Патріарх стали на бік гонителів», — сказав Святіший Владика.

«Кажу про це з великим болем, адже мова йде про церковну владу Помісної Церкви, яка була нам Матір’ю, про людей, з якими я стільки разів зустрічався, молився, шукав загального розуміння того, що служить єдності», — сказав Патріарх Кирил.

«Але правда вимагає сказати і про те, що таке відбувається не вперше. Згадаймо 20-е, 30-е роки минулого століття, згадаймо час святителя Тихона», — нагадав Святіший Владика.

«Ми не можемо здійснювати Таїнства разом із тими, хто вступив у спілкування з тими, хто ухилилися в розкол і навіть з відлученими від Церкви, — резюмував Патріарх. — Ми говоримо “Христос посеред нас” тим, кого нині утискають в Україні, тим нашим братам, з якими ми відчуваємо повну солідарність. Ми захоплюємося їх мужністю, смиренням, духовним дерзновінням. Ми молимося за них під час кожної Літургії, ми молимося про єдність нашої Помісної Церкви і про єдність Святого Православ’я у світі. Але ми не можемо сказати цих слів “Христос посеред нас” тим, хто опинився на одній стороні не з гнаними, а з гонителями. Тому за сучасної ситуації наш Священний Синод прийняв саме те рішення, яке тільки можна було взяти: “Зважаючи триваючих антиканонічних дій Константинопольського Патріархату визнати неможливим подальше перебування з ним у євхаристійному спілкуванні”».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1317

Залишити відповідь