Слово на вручення жезла єпископу Петропавлівському Андрію, вікарію Дніпропетровської єпархії

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА

ПРЕОСВЯЩЕННОМУ АНДРІЮ (ВАСИЛАШКУ),

ЄПИСКОПУ ПЕТРОПАВЛІВСЬКОМУ, ВІКАРІЮ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

Возлюблений у Христі, Преосвященний єпископе Андрію!

Всемилостивий Господь через Священний Синод Української Православної Церкви обрав тебе на єпископське служіння, щоб ти став ще одним Його хоробрим і вірним служителем добра та істини. В молитві і рукопокладенні єпископів на тебе зійшла Божественна благодать, яка освятила твої сили, душу й тіло та спочила на тобі, як на святих Апостолах у день П’ятидесятниці.  

У чернецтві ти був пострижений на честь святого апостола Андрія Первозванного. Ім’я Андрій з грецької означає «хоробрий» або «відважний». Вважається, що людина є відважною тоді, коли нічого не боїться. Справді, єпископ не має боятися жодних життєвих перипетій чи спокус, які посилаються йому в земному житті. Проте святий апостол Павло не тільки єпископів, а й усіх християн навчає: «Зі страхом і трепетом звершуйте своє спасіння, тому що Бог створює в вас і хотіння, і діяння за Своїм благоволінням» (Флп 2:12-13). Перед причастям Святих Господніх Тіла і Крові священнослужитель закликає вірян: «Зі страхом Божим і вірою приступіть». Людина, яка вірить та довіряє Богу, завжди боїться зробити або щось проти Його волі, або те, за що перед Богом їй буде соромно. Саме такий страх і називається у Святому Письмі та творах святих Отців «страхом Божим».

Святитель Феодор Едеський каже: «Істинна й глибоко вкорінена віра породжує страх Божий; а страх Божий навчає нас дотримуватися Заповідей: адже де страх, там і дотримання Заповідей; у дотриманні Заповідей полягає діяльна чеснота, яка є початком духовного споглядання; плодом усього цього є безстрасність; а через безстрасність оселяється в нас любов». Як світильник стоїть у середині темної кімнати та освітлює її, так і страх Божий, коли вселяється в серце людини, просвітлює її та навчає чеснотам і Заповідям Божим. Як відомо, вода за своєю природою — і не гірка, і не солодка, але набуває властивостей тих місць, з яких бере початок. Отже, якщо у твоєму серці перебуватиме страх Божий, то й усі твої справи, як з доброго джерела, будуть добрими перед Богом.

Ти був вихований у сім’ї священника у дусі страху Божого. З раннього дитинства, як відданий та люблячий син Церкви, ти завжди відзначався старанністю і служив у ній усіма даними тобі від Бога силами та талантами. В єпископській хіротонії набуті тобою здібності зросли та укріпилися. Сьогодні ти дав велику обітницю і отримав благодать Святого Духа, яка освятила тебе на єпископське служіння. Перед народом Божим ти пообіцяв звершувати це служіння зі страхом Божим і все своє життя пасти доручену тобі церковну паству за прикладом Пастиреначальника Христа.

Ставши насельником нашої древньої святині — Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, ти мав змогу навчитися молитві і послухові разом із братією цієї обителі та святими угодниками, які тут спочивають. Всі адміністративні здібності, необхідні для звершення єпископської місії в Церкві, можна набути з досвідом. Але вони здобуваються лише тоді, коли єпископ не забуває своїх чернечих обітниць і вбачає головний сенс у палкій молитві до Бога. Зігрівай набутий у Києво-Печерській Лаврі досвід, будь відповідальним за свої дії як архієрей та не бійся високого обов’язку, якого потребує єпископське служіння, а сприймай його як особливий подвиг, покладений на тебе Священноначаллям Української Православної Церкви.

Тобі визначено бути вікарним єпископом Дніпропетровської єпархії та помічником Високопреосвященнішого митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея. Багатолітніми трудами митрополита Іринея єпархія сьогодні розвивається в пастирській, просвітницькій, місіонерській, соціальній діяльності, відродилося чернече життя у святих обителях, у храмах загорілася лампада молитви і надії, а віряни приходять до живого Слова Божого. Прислухайся до його порад, адже його великий досвід засновується на виконанні Євангельських заповідей з любов’ю та страхом Божим.

Нехай цей жезл устрашає невидимих твоїх ворогів та ворогів дорученої тобі пастви, а також додає тобі ще більшої мужності в несенні єпископського подвигу. А зараз благослови всіх вірян, які молилися сьогодні за тебе.

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

23 грудня 2018 р.

м. Київ

Просмотров: 763

Залишити відповідь