У трьох лаврах запрошують на фестивалі колядок (+відео, аудіо, оновлено)

У період Різдвяних свят в Свято-Успенських Києво-Печерській, Почаївській та Святогоріській лаврах відбудуться фестивалі колядок. Братія обителей запрошують гостей. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби лавр.

Традиційно святковий фестиваль Різдвяних колядок в Почаївській лаврі з благословення намісника обителі митрополита Володимира відбудеться 9 січня 2019 року в Преображенському соборі, початок о 17:00.

У святковому дійстві візьмуть участь дитячі та дорослі хорові колективи з різних храмів Української Православної Церкви.

Братія Почаївської лаври також запрошує всіх бажаючих разом помолитися на святковому Богослужінні в честь народження Богонемовляти.

Нагадаємо, минулого року у святковому фестивалі взяли участь дванадцять церковних хорів, які приїхали з різних куточків України.

Послухати Різдвяні піснеспіви братії Почаївської лаври можна за посиланням.

Щорічний VIII Всеукраїнський фестиваль колядок і щедрівок «Різдвяні передзвони» в Києво-Печерській лаврі відбудеться 11 січня.

Урочистий захід буде проходити в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія і під патронатом намісника Києво-Печерської обителі митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла, з ініціативи керівника інформаційного відділу архімандрита Іларіона.

У фестивалі візьмуть участь: вокальний ансамбль Київського інституту музики ім. Р. М. Гліера, народна хорова капела «Дзвіночок» Київського Палацу дітей та юнацтва, народний академічний жіночий хор ім. Світлани Фоміних Миколаївського коледжу культури і мистецтв, вокальний ансамбль «PERFECTUM», хор храму ікони Божої матері «Живоносне Джерело», народний художній колектив дитячий фольклорний ансамбль «Яворина» школи мистецтв імені М. Д. Леонтовича м. Києва, академічна хорова капела Українського радіо.

Під час концерту можна здійснити пожертву на лікування дітей з онкологічним діагнозом.

Початок концерту о 17.00, вхід вільний, запрошуються всі бажаючі.

Послухати Різдвяні піснеспіви братії Києво-Печерської лаври можна за посиланням.

У дні віддання свята Різдва Христового, 10 січня, фестиваль колядок проведуть у Святогірській Лаврі, у ньому візьмуть участь братія Святогірської Лаври, а також її численні гості, що стікаються сюди для славослів’я Богонемовля Христа і Його Пречистої Матері.

Вранці буде звершено Божественну літургію в Свято-Успенському соборі обителі, яку очолить митрополит Святогірський Арсеній. По її закінченні розпочнеться перша частина Різдвяного фестивалю колядок. Багатьма творчими колективами і церковними хорами будуть підноситися хвалебні співи присвячені народженню в світ Христа-Спасителя і Діві Богородиці під склепіннями головного собору Святогір’я.

Друга частина фестивалю пройде в актовому залі Святогірської Лаври, де учні недільних шкіл і творчі колективи виступлять зі святковими виставами, присвяченими Світлому Христовому Різдву.

Раніше Інформаційно-просвітницький відділ Святогірської лаври запустив новий медіа-проект – 50 різдвяних піснеспівів братнього хору обителі будуть представлені в відеоформаті. З цією метою на офіційному акаунті Святогірської лаври відеохостингу Youtube створений окремий плейлист. Щодня в даний плейлист додається по одній колядці.

Для регентів хорів і всіх, хто цікавиться лаврськими колядками викладено у вільному доступі нотний збірник «Святогірські різдвяні колядки».

Саме слово “колядки” має своїм коренем латинське слово “календа” – перший в місяці або перший в році – звідки в європейських мовах і з’явилося слово “календар”. З народженням Христа пов’язано поняття про встановлення нової ери, яку вже давно обчислюють «до і після Народження Христова». Спів колядок був прославлянням цієї великої події, «першої в ері». Колядки – християнські пісні, що з’явилися ще в дні його зародження, але тільки у слов’янських народів вони зберегли свою назву. Та саме на українській землі перетворилися на особливий феномен – «народне богослов’я». Колядки, «віфлеємська зірка» та «вертепи» з веселими виконвцями є невід’ємною частиною святкування Різдва Христового в Україні.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3296

Залишити відповідь