Мінкультури знову порушує закон — Голова юрвідділу УПЦ

Міністерство культури України доручило чиновникам на власний розсуд визначати, які релігійні організації потрібно перейменувати. Відповідний лист за підписом першого міністра С.Фоменко Мінкульту було розіслано 29 грудня 2018 року на адресу обласних та Київської міської державних адміністрацій. Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов прокоментував для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ дану ініціативу відомства.

Він розповів, що у згаданому листі Міністерство культури України звертається з проханням до місцевих державних адміністрацій здійснити моніторинг релігійних організацій в областях та місті Києві з метою виявлення релігійних організацій, які підпадають під дію Закону України від 20.12.2018 року № 2662-VIII («Про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України»). Місцеві державні адміністрації повинні подати зазначену інформацію до Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України У термін до 9 січня 2019 року.

Зокрема протоієрей Олександр наголосив, що «визначення релігійних організацій для перейменування віддано на самостійний розсуд чиновників, які не мають необхідних повноважень у цій справі».

«Мінкультури свідомо порушує Закон, спонукаючи й обласні державні адміністрації до цього — вимагаючи від них самостійно визначити, які релігійні організації потрібно перейменувати», — зазначив він.

Юрист пояснив, що згідно вищезгаданого Закону, саме «центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії, проводить релігієзнавчу експертизу (об’єднань)» (пункт 2 Перехідних та прикінцевих положень Закону України № 2662-VIII).

«Зазначеними діями посадові особи Міністерства культури України перевищують свої повноваження та порушують вимоги ст. 35 Конституції України і намагаються адміністративними  методами, на власний розсуд, визначити ті релігійні організації, які всупереч вимогам Закону повинні будуть змінити свою назву», — розповів священик.

Голова Юридичного відділу закликав посадових осіб обласних адміністрацій не порушувати Закон та не перевищувати повноважень, «адже Закон чітко визначає, що саме Мінкультури, а не обладміністрації, повинно провести релігієзнавчу експертизу та визначити ті релігійні організації які підпадають під дію зазначеного Закону».

Ми писали раніше, що Міністерство культури порушило законодавство у питаннях нереєстрації статутів релігійних організацій Української Православної Церкви. Таке рішення оголосили 5 червня 2018 року в Окружному адміністративному суді міста Києва.

22 вересня Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ опублікував копію листа директора Національного заповідника «Глухів» про перепис «історико-культурних цінностей» у Спасо-Преображенському храмі с. Глухів. Такі ж повідомлення від заповідника, на виконання факсограми з Міністерства Культури, були розіслані й іншим релігійним громадам УПЦ в м. Глухів, повідомляв відділ, посилаючись на власні джерела. Тоді Голова юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов пояснив, що жодних законних підстав для таких дій представники Мінкульту не мають. У коментарі 17 жовтня Голова юридичного відділу в черговий раз аргументував висловлене раніше пояснення. 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1919

Залишити відповідь