Сербський Патріарх Іриней про ситуацію в Україні: Автокефалія на догоду політиці — це хула на Святого Духа

Святіший Патріарх Сербський Іриней підкреслив у Різдвяному посланні, оприлюдненому 3 січня 2019 року на офіційному сайті Сербської Православної Церкви, що ситуація в Україні щодо надання томосу, створена шовіністами, корумпованими політиками, за сприяння уніатів, та антиканонічними діями Константинопольського Патріархату, «поглибила і розширила існуючі розколи і поставила під серйозну загрозу єдність Православ’я в цілому». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт СПЦ

Предстоятель Сербської Православної Церкви, зачитуючи послання, звернув увагу на різні проблеми сьогодення. Зокрема він зупинився на ситуації, яку переживає нині Українська Православна Церква, та яка становить загрозу для всього Православ’я.

Святіший Патріарх Іриней підкреслив, що поглиблення кризи в Україні сталося саме через втручання «корумпованих політиків, за сприяння уніатів, та, на жаль, за неканонічного втручання Константинопольського Патріархату». Це й «розширило існуючі розколи і поставило під серйозну загрозу єдність Православ’я в цілому».

Святіший владика наголосив, що автокефалія не є політичною річчю — «це виключно церковна інституція, і вона повинна сприяти розвитку і зміцненню єдності між Помісними Православними Церквами».

З цього приводу у посланні відзначається: «Якщо за логікою цього світу автокефалія буде розумітися якось інакше, як елемент державного суверенітету, національної самобутності і відокремлення, тоді вона не сприяє єдності і творенню Церкви, але провокує свавілля та егоїзм. І вона стає, як не парадоксально, хулою на Святого Духа».

Нагадаємо, раніше Митрополит Варшавський Сава у своєму листі Патріарху Варфоломію зазначив, що «Об’єднавчий собор» не вирішив проблему розколу, а ще більше ускладнив її.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1533

Залишити відповідь