Блаженніший Патріарх Антіохійський Іоанн X: Нерозумно припиняти розкол за рахунок єдності Православного світу

Відповідаючи на лист Патріарха Константинопольського Варфоломія, присвячений його намірам надати автокефалію Православній Церкві в Україні, Блаженніший Патріарх Великої Антіохії й усього Сходу Іоанн X підкреслив, що ці події викликають занепокоєння не тільки в силу роз’єднання, яке вони породжують в Православному світі, але також тому, що в цій ситуації не було взято до уваги думку Помісних Православних Церков. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на  mospat.ru.

«Ми бажаємо бачити єдність Православного світу, яка укріплює і згуртовує, — з такими словами звернувся до Патріарха Варфоломія Предстоятель Антіохійської Православної Церкви. — З Вашого листа зрозуміло, що Ви вирішили продовжити процес дарування автокефалії… Тому ми закликаємо Вас не приймати ніяких рішень, за якими не стоїть консенсус Автокефальних Православних Церков. Бо нерозумно припиняти розкол ціною єдності православного світу».

Блаженніший Патріарх Іоанн висловив упевненість, що «найкорисніше для миру в Церкві, її єдності і для загального православного свідчення в нашому світі сьогодні – це зупинити і відкласти цей процес, допоки українська проблема не буде вивчена і допоки не буде знайдено всеправославне рішення».

«Тому ми дуже просимо Вашу Всесвятість закликати Ваших братів Предстоятелів Православних Церков вивчити ці питання, щоб уберегти нашу Церкву від небезпек, які не призведуть до миру і злагоди ні в Україні, ні в православному світі», – продовжив Блаженніший Владика.

«Наша любов до нашої Православної Церкви і до Вашої Возлюбленної Святості спонукає нас написати ці слова з надією побачити православний світ єдиним, особливо в Вашу чудову епоху, що несе свідчення про Істину Господа нашого Іісуса, Який втілився заради порятунку світу», — підкреслив Патріарх Антіохійський і всього Сходу Іоанн X.

Нагадаємо, раніше Митрополит Варшавський Сава у своєму листі Патріарху Варфоломію зазначив, що «Об’єднавчий собор» не вирішив проблему розколу, а ще більше ускладнив її.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4511

Залишити відповідь