Як «Правий сектор» не зміг «вкрасти» Різдво — репортаж про провокаційні акції за ПЦУ біля храмів Української Православної Церкви

«Викрадачі Різдва» — таку назву-перифраз отримали у ЗМІ представники «Правого сектору» після низки своїх «святвечірніх» провокаційних акцій «Переходь до Православної церкви в Україні», які вони провели 6 січня 2019 року біля кафедральних соборів і храмів Української Православної Церкви у Вінниці, Чернігові, Борисполі Київської області, Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Полтаві, Львові, Сумах, Тернополі, Рівному, Одесі. Причому в усіх випадках і своїми аргументами, і кількісно праворадикали програвали вірянам, які прийшли підтримати канонічну Церкву. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-служи єпархій.

Свої акції «Правий сектор» заздалегідь проанонсував. Однак, як стало ясно безпосередньо 6 січня, під акціями «Переходь до Православної церкви в Україні» розумілося — встановлення перед храмом УПЦ в дні святкових богослужінь наметів із символікою «ПС», поряд з якою з десяток активістів стояли із плакатами в руках і роздавали листівки з викривленою та образливою інформацією, спрямованою проти Української Православної Церкви.

«Два десятки націоналістів, які влаштували акцію біля Хресто-Воздвиженського храму Віниці, ледве не загубилися серед тисяч православних вінничан, котрі зійшлися на підтримку парафії, — зокрема повідомили одразу в день акції в прес-службі Вінницької єпархії. — Коли розпочалась акція, нечисельних прихильників “Правого сектору” можна було помітити серед натовпу лише завдяки кільком прапорам. До націоналістів вийшов архієпископ Вінницький і Барський Варсонофій у супроводі вінницьких священиків. Уважно вислухавши аргументи активістів, владика розповів, що насправді являє собою Українська Православна Церква… та спростував хибні твердження».

Як повідомили 20 minut, прихильники «ПЦУ», які влаштували акцію у Вінниці, намагалися розпочати діалог, але нічого по суті сказати не могли, більше того, навіть не знали «Отче наш» і «Символ віри». Тому отримали відсіч не тільки від священнослужителів, а й від пересічних вірян. «Ви прийшли церковні справи вирішувати, але не знаєте навіть “Отче наш”… А крест хоть есть у тебя? … Не позорься!» – з усіх боків полетіло на хлопця. Було помітно, що від хвилювань йому немає чого відповісти. Ніхто з товаришів також не став на його захист і не втрутився у розмову.  Десятки, а то й сотні голосів заспівали Іісусову молитву. Хлопцям не було що протиставити. Вочевидь, цей діалог вони програвали. Причому і своєю кількістю, і своїми аргументами. За кілька хвилин все скінчилося. Владика Варсонофій зі своїми парафіянами та святими отцями повернулися до храму. А націоналісти, згорнувши прапори і зробивши групову світлину на згадку, розійшлися», — розповідається у публікації.

У Сумській єпархії заявили, що, як і раніше, учасники акції, серед котрих, до слова, були й держслужбовці, які зібралися навпроти Спасо-Преображенського кафедрального собору м.Суми, повторювали безпідставні звинувачення та ідеологічні штампи, що «лунають останнім часом та створюють атмосферу ворожості по відношенню до православних мешканців Сум, розпалюють ворожнечу на релігійному грунті».

Разом із тим, співробітників поліції жодним чином не реагували на протизаконні дії радикалів. «Така адміністративна підтримка створювала атмосферу заохочення та безкарності протизаконних дій радикалів… Парафіяни кафедрального собору проявили витримку та розважливість, тому акція радикалів, яка тривала загалом близько 40 хвилин, не досягла своєї мети», — зазначили в прес-службі єпархії.

У Чернігові також близько десятка молодих людей і дві активістки роздавали агітаційні листки з заїждженими наклепницькими штампами проти УПЦ.

«Саме зараз прийшов час громадам УПЦ перейти в ПЦУ », – закликали представники радикальних сил окремих парафіян, котрі запізнювалися на богослужіння. «Але переважно люди не вступали в діалог з учасниками пікету», — зазначили в прес-службі Черніговської єпархії та додали, що були вимушені звернутися до правоохоронних органів України з проханням забезпечити правопорядок і безпеку віруючих єпархії.

Подібно проходила акція і біля кафедрального Свято-Георгіївського собору м.Львова, де з двадцяток молодиків також стояли з прапорами, роздавали листівки і чіплялися до парафіян, які поспішали на святкове богослужіння.

Так само журналісти сайту vdalo.info описали акцію «Правого сектора» біля кафедрального собору в ім’я св. Олександра Невського у Кам’янці-Подільському — «близько двох десятків учасників, роздача листівок» (тільки в цьому випадку акція тривала близько півтори години).

Одеська єпархія у Facebook написали про акцію «Правого сектору біля свято-Іллінського монастиря в Одесі: «…група невідомих громадян із закритими балаклавами і шарфами обличчями, з державною символікою і чорно-червоними прапорами прийшла до Одеського Свято-Ільїнського монастиря під час святкового богослужіння. Молоді люди, постоявши деякий час і обклеївши інформаційний стенд монастиря агітками “Геть загарбників у рясах”, після проведеної фотосесії для звіту кураторам, пішли».

Судячи з опублікованих в інтернеті прес-службами та світськими ЗМІ та у соцмережах фотографій, листівки і плакати у праворадикалів були в усіх випадках абсолютно ідентичні, надруковані за одним зразком. Окрім того, самі акції в підтримку так званої «ПЦУ» проходили за одним сценарієм. Тобто це вказує на те, що це була спланована, загальноукраїнська акція «Правого сектору», спрямована виключно проти Української Православної Церкви.

Просмотров: 2116

Залишити відповідь