На Тернопільщині перше богослужіння з настоятелем УПЦ зібрало більше вірян, ніж до зборів про перехід в «ПЦУ»

«Христос Рождається!», — виголосив секретар Тернопільської єпархії УПЦ, настоятель Свято-Преображенського храму с. Гнездичне Збаразького району протоієрей Стефан Балан, і у відповідь із вуст майже 130 людей пролунало: «Славімо Його!». Саме стільки вірян с. Гнездичне зібралися 14 січня 2019 року, в день Обрізання Господнього, день пам’яті свт. Василія Великого і Новоліття, за Божественною літургією у Свято-Преображенському храмі, право на молитву в якому ще вчора громаді УПЦ довелося відстоювати. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Сьогодні була гарна, піднесена служба, — розповів протоієрей Стефан, — повна церква людей! У храмі було майже 130 людей разом із хористами. Хор співає, диякон відспівує… Така радість! Така благодать!»

А ще вчора активісти мали на меті — не пустити протоієрея Стефана Балана до храму УПЦ — та заблокували двоє дверей. Однак, як розповів священик, він зайшов через треті.

«Починають оголошувати про початок зборів у підтримку ПЦУ. А тут я раптом із храму виходжу: “Христос Рождається! Запрошую всіх на службу!” А вони: “Ні, зараз збори будуть”. Та, все ж, “наша” перемогла, і спочатку ми богослужіння звершили, а вже потім пройшли збори. Було багато людей під час зборів, на яких вирішували долю громади УПЦ, а раніше я більшість із них і не бачив ніколи в храмі», — продовжив розповідь настоятель громади УПЦ.

Прикро, за словами протоієрея Стефана, що більшість людей на зборах повторювали «ми — українці» і «Варфоломій дав томос», не слухаючи іншу думку, та аргументували свою позицію про «перехід» одними пропагандистськими шаблонними гаслами із телевізора.

Наразі, як зазначив священик, сторонам вдалося домовитися про мирне співіснування, представники ПЦУ обіцяли, що захоплення храму УПЦ не буде. Розділити майно громада не може, якогось додаткового приміщення у селі немає.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4667

Залишити відповідь