На Волині знову активно залучають адмінресурс для агітації за «ПЦУ» (відео)

Мешканці села Садів Луцького району Волинської області висловили обурення тим, що вчителі місцевої школи в робочий час активно агітують учнів і селян за новостворену «Православну церкву України». Хоча вчителі те, що агітують учнів, — начебто заперечують, однак підтверджують, що збирали по селу підписи за нову структуру. Про це розповідається у відеосюжеті ТК «Аверс», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як підкреслюється, за нових обставин, які склалися у селі Садів, парафіянам релігійної грмади УПЦ та віруючим дітям-школярам нелегко, оскільки у селі розпочалася активна агітація за нову «ПЦУ».

Цікаво, що збирати підписи за «ПЦУ» ходять працівники освіти, а саме вчителі місцевої школи. «Ходили селом вчителі, і всі знають, які саме вчителі», — підтвердила інформацію мешканка села.

Селяни обурюються, що дійшло навіть до агітації у навчальному закладі. Так, у жовтні, коли активно пропагували в Україні томос, раптово з’явився у шкільній програмі новий урок «Історія Української Церкви». Діти навіть записали цей урок на диктофон і дали послухати дорослим, але не всі батьки схвалили такі настрої у школі та висловили обурення.

У селі Садів Луцького району конфлікт через об’єднання церков

Окремі жителі села Садів Луцького району обурені тим, що вчителі у робочий час агітують учнів і селян за новостворену ПЦУ. Вчителі те, що агітують учнів – заперечують, але підтверджують – що збирали по селі підписи за нову церкву.

Gepostet von Телекомпанія "Аверс"/ Avers television company am Montag, 14. Januar 2019

Між тим, вчителі стверджують, мовляв, «дітей не агітували, а просто розповідали про історію Української Церкви».

«Агітація не ведеться. Крім того, історичний фільм, що був показаний, це була виховна година у рамках патріотичного виховання. Показано було історичний фільм, як впродовж віків формувалася Церква, більше агітації тут, у стінах школи, не велося», — заявив директор Садівської ЗОШ Ігор Федорко.

Та діти розповідають трохи інше.

«Нам було показано історичний фільм, як з давніх-давен розвивалася Церква, як на теперішній час події відбуваються в Україні, як Україна хоче перейти до Української церкви, від Московської», — сказала учениця.

Водночас шкільні вчителі не заперечують, що ходили збирати підписи за «ПЦУ» по селу, і додають, що це нібито не їхня вчительська позиція, а громадська.

Однак, у селян викликало подив те, чому агітацію за «ПЦУ» проводять саме бюджетники, вчителі, та ще й у робочий час.

Настоятель місцевого храму УПЦ о. Володимир висловив свою думку з приводу подій, які відбуваються: «У ранішню пору, це була 10 година ранку, вчителі, їх було п’ятеро чи шестеро, розійшлися по селу збирати підписи. Підписи збирали, звичайно, що дуже прикро, вчителі, причому, підходячи до хати не тільки переконували, а навіть вимагали, щоб у хатах підписувались за цілу сім’ю».

До слова, схожа подія відбулася у селі Княгининок Луцького району. У день Різдва, як тільки Президенту вручили томос, у Княгининку одразу оголосили про «єдність церков». Київський патріархат вирішив об’єднатися з громадою Української Православної Церкви, однак про таке «об’єднання» забули повідомити настотеля та вірян громади УПЦ.

Просмотров: 1541

Залишити відповідь