Законопроекти №5309, №4128 і №4511 взаємопов’язані і спрямовані на ліквідацію УПЦ — коментар Голови Юридичного відділу УПЦ

15 січня 2019 року спікер Верховної Ради України А.Парубій розповів, що дав доручення допрацювати законопроект №4128 про порядок зміни конфесійної приналежності релігійної громади, а вже 16 січня розглянути його на черговій сесії. Коментуючи цю ініціативу, Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов підкреслив, що цей законопроект «спрямований суто на ліквідацію діяльності УПЦ шляхом рейдерського захоплення її майна», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Законопроекти №5309 (вже вступив у дію), №4128 і №4511 — взаємопов’язані, йдуть, скажімо так, “одним пакетом” та спрямовані на ліквідацію діяльності УПЦ шляхом рейдерського захоплення через її перейменування (№5309), захоплення її майна (№4128) і втручання в органи управління (№4511)», — зокрема зазначив Голова Юридичного відділу УПЦ.

На переконання священика-юриста, небезпека цього законопроекту полягає в тому, що «ті антизаконні процеси, які сьогодні відбуваються довкола УПЦ і називаються т.зв. “переходами”, набудуть законності». Причому, як він зауважив, держава зможе маніпулювати і «вказувати релігійній громаді, хто є її членом».

Він також пояснив, у чому саме незаконність дій тих людей, які беруть участь в проведенні т.зв. «переходів у ПЦУ» релігійних громад. «Незаконність полягає в тому, що особи, які не належать до релігійної громади, приймають рішення про зміну її підлеглості замість самої релігійної громади. Фактично відбувається рейдерське захоплення релігійних громад, яке й намагається узаконити влада, прийнявши законопроект №4128», — вважає о. Олександр.

На його думку, «люди під впливом інформаційної пропаганди приходять до церкви й вимагають від настоятеля змінити підлеглість». «Вони не бачать Христа, не беруть участь у діалозі, — розповів протоієрей Олександр Бахов. — Більше того, серед тих, хто голосує за “перехід”, є протестанти, свідки Ієгови, католики, ті, хто ніколи раніше до церкви не ходили, і т.д.». Він підкреслив, що законопроект ще не прийнято, а з вуст можновладців вже звучить інформація про «переходи» з УПЦ в «ПЦУ».

Читайте також: Віртуальна реальність «ПЦУ» — прот. Олександр Бахов прокоментував інформацію про 70 “переходів” парафій УПЦ

Тим релігійним громадам, яким, на жаль, доведеться відстоювати своє право на храм, Голова Юридичного відділу УПЦ нагадав, що у випадку протиправних дій варто терміново скористатися всіма законними способами. Він роз’яснив: «Потрібно викликати поліцію, повідомити про те, що чиниться злочин, подати заяву до правоохоронних органів у рамках ст. 214 Кримінального кодексу, також повідомити керуючого єпископа та Юридичний відділ УПЦ. І тоді, в подальшому, можна буде корегувати юридичний спосіб захисту в залежності від ситуації, що склалася».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2796

1 коментар

  1. Это вообще бандитские законы, которые принимает государство, грубо вмешиваясь в церковные дела. Со стороны госорганов и Президента постоянно идет нарушение Конституции Украины.

Залишити відповідь