В основі єдності Православної Церкви лежить не папістський принцип, але соборність — митрополит Грузинської Церкви прокоментував дії Фанару в Україні

19 січня 2019 року на своїй сторінці у Facebook митрополит Руставський Іоанн (Грузинська Православна Церква) опублікував думки з приводу надання автокефалії Православній церкві України у контексті чинної політичної ситуації в Україні. Публікацію було також розміщено на грузинському інтернет ресурсі Tabula. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ, з посиланням на сайт ВЗЦЗ.

Коментуючи дану ситуацію, митрополит Іоанн нагадав, що Грузинська Православна Церква, визначенням Священного Синоду від 27 грудня 2018 року, висловила своє ставлення до надання автокефалії, тобто незалежності Церкви в Україні.

На переконання ієрарха, «висловлювання та декларування приватних поглядів політично ангажованих осіб ускладнюють збереження здорової позиції».

«Військове протистояння між регіонами України, що продовжується вже більше 3 років, не повинно перерости у релігійне протистояння народу, який сповідує одну віру, —зазначив владика. — Загальною турботою Світової Православної Церкви є збереження єдності єдиновірного народу».

Грузинський архіпастир закликав не забувати, що правове поле Православної Церкви було сформовано у період з IV по VIII століття Вселенськими та Помісними Соборами.

«У постановах цих Соборів чітко визначено відношення до груп розкольників та до відлучених від Церкви. Визначені і норми їх повернення до лона Церкви. Ці канони ґрунтуються на Святому Євангелії та на Апостольському Переданні».

Він підкреслив, що «ієрархи Світової Церкви пам’ятають, як вони у 90-х роках ХХ століття негативно оцінили самовільне відділення від Матері-Церкви бувшого екзарха України Митрополита Філарета».

«Незважаючи на це, цього разу Константинопольська Патріархія одноосібно та в односторонньому порядку вирішила подарувати статус автокефальної Церкви духовним особам, які роками перебували в розколі, — наголосив митрополит Руставський Іоанн. — У основі єдності Православної Церкви лежить не одноосібний, папістський принцип, але соборність, що знаходить своє відображення у Символі Віри».

«Разом з тим, — продовжив Високопреосвященніший владика, — відмітимо, що умови автокефалії, яку надає Константинопольська Патріархія Україні, і які вказані у Томосі від 6 січня 2019 року, більше відповідають статусу автономії».

Архієрей Грузинської Православної Церкви звернув увагу, що при цьому замовчується факт, що більша частина православних українців залишаються в юрисдикції Московського Патріархату і відповідно представляють частину повноти Світової Православної Церкви.

«Тому ми керуємося принципами права та ікономії, щоб дух розколу не торжествував серед нас. Давайте помолимося про відновлення єдності в українському народі, з яким ми сповідуємо одну віру», — закликав владика.

Нагадаємо, Священний Синод Грузії переніс обговорення «напруженої ситуації Православної церкви і поточних процесів в Україні» на наступне засідання. Сьогодні, 22 січня, було опубліковано коментар керівника прес-служби Грузинської Патріархії протоієрея Андріа Джагмаідзе, у якому він повідомив про тиск на Церкву та наголосив, що вищезгадане питання вимагає ретельного розгляду, і рішення буде прийнято виключно на підставі канонічних церковних законів.

Раніше Митрополит Ахалкалакський і Кумурдойський Миколай (Пачуашвілі) в своєму інтерв’ю грузинському агентству Interpressnews заявив, що в Грузинській Православній Церкві не можуть співслужити з єпископами новоствореної «ПЦУ».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2369

Залишити відповідь