Православ’я йде до великого розколу — митрополит Пірейський Серафим закликав ієрархію Еладської Православної Церкви не визнавати ПЦУ

У своїй офіційній заяві, опублікованій 21 січня 2019 року, відомий ієрарх Еладської Православної Церкви митрополит Пірейський Серафим заявив, що визнання ПЦУ буде неканонічним і призведе Православ’я до великої схизми. Про це повідомляє грецька газета «Vima orthodoxias».

Зокрема, в повідомленні йдеться: «Томос про автокефалію було дано в день Богоявлення 2019 року Вселенським Патріархом Варфоломієм новому розкольницького утворенню (на чолі з новообраним “митрополитом” Епіфанієм), яке з’явилося в результаті так званого об’єднавчого собору, що відбувся 15 грудня 2018 року в Києві. Вселенський Патріархат не взяв до уваги гарячі заклики і прохання багатьох Помісних Православних Церков, які вказали, що єдиним можливим шляхом вирішення української проблеми є діалог і скликання Собору з Всеправославною участю всіх Помісних Церков».

Ієрарх нагадав, що РПЦ перервала євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом, а Патріарх Московський і всієї Русі Кирил припинив поминати Константинопольського патріарха Варфоломія. «Тепер вже очевидно, що світове Православ’я після одностороннього рішення Вселенського Патріархату надати статус автокефалії “церкві”, яка є нічим іншим, як зібранням розкольників – заборонених і саморукоположенних, йде швидкими кроками до нового великого розколу, можливо, другого великого розколу, подібного до того, який стався в 1054 році, з незрозумілими церковними наслідками для всеправославної єдності і до великої радості його ворогів», – заявив він.

За його словами, надання автокефалії ПЦУ є прецедентом, який не має аналогів в історії нашої Церкви. І це сталося через те, вважає архієрей, що була проігнорована воля канонічної УПЦ на чолі з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм, яка не просила про автокефалію.

Владика вважає показовим, що УПЦ представляє 4/5 населення українського народу. А про автокефалію просили, з одного боку, керівництво країни на чолі з президентом Петром Порошенко, а з іншого боку – маленька група заборонених і саморукоположенних «єпископів», які стали реальними одержувачами автокефалії.

Також не слід ігнорувати і той парадокс, чому було проігноровано думку переважної більшості українського народу, вважає ієрарх: «Як нам показують церковні і політичні новини, за наданням автокефалії стоять політичні і геостратегічні цілі. Це чітко видно не тільки із вдячності, яку послав Президент України Петро Порошенко Сполученим Штатам Америки за “енергійну підтримку в процесі надання автокефалії”, але і офіційною заявою прес-секретаря МЗС США Гезер Нойерт, що «США підтримують надання автокефалії Українській Православній Церкві».

Резюмуючи, митрополит Пірейський Серафим сказав: «ми хочемо вірити, що ієрархи Елладської Церкви піднімуться вище обставин і не визнають нову розкольницьку “церкву” на чолі з “митрополитом” Епіфанієм, слідуючи священними канонами, які вони пообіцяли клятвено зберігати під час своїх хіротоній».

Переклад з грецької spzh.news

Просмотров: 3509

Залишити відповідь