13-у добу триває молитовне стояння громади УПЦ на Буковині — репортаж (+фото, відео)

Уже 13-у добу громада Свято-Успенського храму в с. Васловівці Чернівецької єпархії, про переведення якої до «ПЦУ» на незаконних зборах вирішила територіальна — а не релігійна — громада, продовжує безперервне молитовне стояння за мир в Україні та за право вільно молитися в храмі канонічної Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на «Фома в Україні».

Молитва в місцевому Свято-Успенському храмі не припиняється ні вдень, ні вночі. За добу віруючі прочитують всю Псалтир, молячись про мир в їхньому селі і в Україні.

27 січня цього року в актовому залі сільського навчально-виховного комплексу відбулися збори територіальної громади села Васловівці. Як повідомило місцеве видання «Молодий буковинець», в заході взяло участь 194 особи, які проголосували («голосів “проти” і “утримався” не було») за перехід Свято-Успенської православної громади в «ПЦУ».

Того ж дня віруючі провели в храмі парафіяльні збори. Члени громади – 272 людини – одноголосно підтвердили свою вірність Українській Православній Церкві та Її Предстоятелю Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію. Про своє рішення вони поінформували виконавчі органи місцевого самоврядування та моніторингову місію ОБСЄ в Чернівецькій області. Протокол зборів також опублікований у соцмережі.

Тоді ж і почалося молитовне стояння за мир в Україні та за право вільно молитися в храмі канонічної Церкви.

Проведені територіальною громадою села збори були незаконними, однак віруючі не можуть бути впевнені, що не залишаться без рідного храму.

Минулої неділі, 3 лютого, читання невсипущого Псалтиря було перервано для звершення Божественної літургії. Святкової Літургії, як підкреслюють парафіяни. Оскільки особливий тиждень змінив їх.

«Сім днів тому в очах парафіян читався страх, невпевненість, сльози, розгубленість від того, що рідні односельці, хрещені в одній Церкві, раптом опинилися серед гонителів віри Християнської. З 1881 року в цьому храмі служиться Літургія, але такого храм ще не знав…» — повідомляється на сторінці громади в Facebook.

Через тиждень посиленої молитви в очах людей читається радість, любов, віра, довіра Богу і гостинність до всіх, хто хоче приєднатися до спільної молитви.

Недільна Літургія стала деяким підсумком тижневих молитовних трудів громади. Вдень віруючі звершили молебень, під час якого подякували Господу за ці особливі дні свого життя. «Слава Богу за всі випробування», — говорять вони.

Старовинний Свято-Успенський храм був побудований з ініціативи далекого родича кількох його нинішніх парафіян – видатного церковного, громадського і культурного діяча, першого Архієпископа Чернівецького і Митрополита Буковини і Далмації владики Євгенія (Гакмана; 1793-1873). Уродженець села на схилі років захотів побудувати на місці вже застарілої, дерев’яної церкви, в якій його хрестили, новий кам’яний храм. Митрополит сам обрав і освятив місце під закладання дому Божого, потім контролював будівництво, в тому числі уважно стежив за якістю матеріалів. 

Молитовне стояння громади УПЦ у с. Васловівці триває.

З хронікою подій можна ознайомитися на сторінці громади у Facebook.

27.01.2019 Молитва в храмі

Релігійна громада молиться в храмі, підчас молитви в актовому залі Васловівського НВК відбуваються збори села за перехід релігійної громади в іншу церкву (порушення Закону України № 4128-д)

Gepostet von Васловівці. Свято-Успенський храм УПЦ am Donnerstag, 31. Januar 2019

8 доба молитвенного стояння за віру.

8 доба молитовного стояння за віру. Особливий святковий настрій."Велика радість наповнює моє серце – те, що я мав змогу сьогодні молитися з вами, мав змогу бачити як потрібно захищати Православну Віру"."Ви даєте приклад нам, що тільки молитвою можна подолати те зло, яке сьогодні востало на нас…""Давайте сьогодні, в першу чергу, попросим Бога за тих, хто нас не любить, в першу чергу, за тих, хто нам бажає зла. Тому що, Господь наш Іісус Христос дав нам саму важливу заповідь: "Возлюби ближнього свого, як самого себе". Це слова о. Нестора, протидиякона Свято-Миколаївського храму міста Чернівців, який сьогодні приїхав підтримати наше молитовне стояння. Коріння о. Нестора теж з села Васловівці.Сьогодні день був особливим, по-перше, бо неусипний псалтир був перерваний, щоб служити свякову Божественну Літургію.Так-так, саме святкову – тому що Літургія стала підсумком, 8-ми денних молитовних трудів всієї релігійної громади.А по-друге, за покликом серця віряни ще раз зібралися в храмі, о 15:00, щоб вознести Богу благодарні молитви за такий гарний особливий тиждень їхнього життя."Слава Богу за Все".

Gepostet von Васловівці. Свято-Успенський храм УПЦ am Sonntag, 3. Februar 2019

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1363

Залишити відповідь