Афон офіційно відмовив патріарху Варфоломію у підтримці «ПЦУ»

Афонський Протат офіційно висловив свою позицію, коли відмовився направити делегацію у Київ. Це свідчення того, що Афон не дає втягувати себе в політичні ігри. Про це заявив у своєму останньому інтерв’ю  митрополит Волоколамський Іларіон, повідомляє Синодальний Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на  грецьку інформаційну агенцію “Romfea”.  

Також владика Іларіон зауважив, що на негативну відповідь Кіноту вказує і те, що ігумени двох афонських монастирів, які прибули до Києва як представники Константинопольського патріархату, не мали повноважень представляти Святу Гору Афон. Їхнє прибуття до Києва викликало вкрай негативний резонанс серед православних віруючих в Україні.

В інтерв’ю голова ВЗЦЗ МП зазначив: «Лише один із них був присутній на «інтронізації». Що ж до архімандрита Єфрема (з монастиря Ватопед), то в Києві він потрапив фактично під домашній арешт, адже коли він раптово занедужав, то з канонічними ієрархами отець Єфрем міг спілкуватися тільки по телефону: до палати їх не пустили. А ось новоявлений лідер розколу потрапив до нього безперешкодно та з журналістами — і відзняв потрібний йому матеріал».

Для представників «ПЦУ» важливим є в любий спосіб отримати визнання з боку Афону, адже, попри всі намагання Фанару, цю «церкву» не визнала жодна з Помісних Церков світу. Частина з них чітко висловила свою підтримку канонічній Українській Православній Церкві та її Предстоятелю – Блаженнішому Митрополиту Онуфрію. Невизнання «ПЦУ» Афоном красномовно вказує на те, що не визнає її навіть вся повнота Константинопольської Церкви, до юрисдикції якої входять монастирі  чернечої  республіки.

Слід зауважити, що 28 січня відбулося позачергове засідання Священного Кіноту Святої Гори Афон, на якому було розглянуто лист Патріарха Варфоломія з пропозицією направити делегацію спостерігачів на інтронізацію «предстоятеля ПЦУ». За наявною інформацією, переважна більшість антипросопів (представників) афонських монастирів не підтримали такої ініціативи патріарха. Афонських ченців турбує той факт, що томос був наданий «схизматичній гілці», під якою вони розуміють «УПЦ КП». Натомість, деякі монастирі категорично заявили, що зачинять свої ворота, якщо на Афон приїде так званий предстоятель «ПЦУ». Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні Сергій Шумило.

Разом з тим, представник «ПЦУ» не полишають спроб спекулювати на темі Афону.

Згідно з нещодавніми повідомленнями ЗМІ, на Святу Гору відправилася делегація «ПЦУ» на чолі з «єпископом Одеським Павлом». Однак, її члени отримали посвідки для проїзду на Святу Гору (Діамонитиріони) не як священнослужителі, а як звичайні миряни. Це видно з фото, які вони ж самі розповсюдили у себе на сторінці в соціальних мережах.

Факт перебування розкольників в монастирі Пантократор та участь їх у богослужінні, викликав велике занепокоєння серед афонських ченців.

За останньою інформацією, Ватопедський ігумен Єфрем, знаходячись на лікуванні за кордоном,  заборонив братії свого монастиря приймати в обителі «митрополита Єпіфанія», якщо такий наважиться відвідати Святу Гору.

Фото stbasil.center та фейсбук

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 10393

Залишити відповідь