Чиновники все активніше включаються в процес насильницького переводу парафій УПЦ в «ПЦУ»

Голова однієї із сільрад на Волині особисто керував зрізанням замків з дверей храму УПЦ, а голова райдержадміністрації на Рівненщині сам збирає підписи за ПЦУ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

5 лютого 2019 року, після організованих сільською радою «зборів за перехід у ПЦУ», Свято-Успенський храм УПЦ села Радомишль Луцького благочиння був захоплений прихильниками нової церковної структури на чолі з представниками місцевої влади. Як повідомив настоятель храму протоієрей Володимир Смоляр, двері різав особисто землемір сільської ради, а очолив захоплення храму сільський голова Володимир Семенюк, передає прес-служба Волинської єпархії.

«Я казав голові, що я не вриваюся до сільської ради, де він працює, і не вказую йому, що робити. Тому чого він увірвався до храму та примушує до переходу все село?», – розповів священнослужитель.

Зі слів Володимира Смоляра, він, прослуживши на цьому приході двадцять п’ять років, не почув від ініціаторів «переходу» жодного особистого звинувачення. Однак вони дуже прагнули, щоб він зрадив Церкву і пішов до нової організації – ПЦУ, при тому, що її статус та засади діяльності дотепер лишаються незрозумілими. Разом із сільським головою захоплення церкви УПЦ в Радомишлі очолив місцевий житель, котрий є настоятелем громади УПЦ КП в сусідньому селі Коршів.

Спочатку священика викликали до сільської ради та вмовляли його лишитись настоятелем у Радомишлі, тільки під егідою нової конфесії. Оскільки він відкинув ці пропозиції, сільський голова вирішив реалізувати це через збори громади, які рейдери традиційно виставляють як «приходські збори».

«Сільський голова дав шкільний автобус, щоб доставити людей до сільради на ці збори. Окрім того, на заході працювала злагоджена «група підтримки», котра криками та шумом не давала говорити нашим прихожанам, тому ніхто з іншою думкою, відмінною від лінії сільського голови, просто не зміг виступити», – розказав священик.

Зі слів протоієрея Володимира, людей в Радомишлі залякали та заборонили підтримати УПЦ. Сільський голова особисто погрожував прихожанам, щоб ті не насмілювались підписуватись за збереження юрисдикції. У результаті «збори» та «опитування» показали ті результати, яких прагнули загарбники.

На Рівненщині у селі Золочівка Демидівського району області голова районної адміністрації агітує релігійну громаду села змінити юрисдикцію, повідомляє СПЖ. Для цього глава області 6 лютого таємно скликав збори в сільському клубі.

Про приїзд в село Золочівка голови Демидівської районної адміністрації Сергія Радченка настоятель місцевої церкви протоієрей Сергій Михальчук дізнався з телефонної розмови. Парафіянка розповіла, що 6 лютого скликають певну кількість людей в клуб, щоб поговорити про перехід до ПЦУ.

«У присутніх викликала велике здивування поява мене і моїх парафіян в сільському клубі в зазначений день, – коментує отець Сергій. – Спочатку я навіть не хотів йти на ті збори, бо переконаний, що справи церковні повинні вирішуватися в церкві. Однак моя поява не тільки збентежила керівника, а й допомогла моїм парафіянам не попастися в тенета брехні».

На зборах, скликаних районним головою, було зовсім небагато представників територіальної громади села. Радченко, за словами очевидців, свою промову до «обраних» почав з активної пропаганди ідеї переходу в ПЦУ, яка в основному базувалася на звинуваченнях в антиукраїнській діяльності УПЦ та її належності до Москви.

«Я теж взяв слово, адже 17 років служу Богу і людям у цьому селі і маю право розповісти їм про свою позицію, – говорить протоієрей Сергій Михальчук. – Люди, ви мені довіряєте? Тоді давайте почекаємо! Ще жодна Помісна Церква не визнала ПЦУ, не було представників Помісних Церков і на інтронізації нового глави ПЦУ. Нова церква тільки п’ять днів, як юридично зареєстрована в Україні. Давайте мислити і жити правильно».

Після промови настоятеля парафіяни вже майже покинули зал, але голова районної адміністрації став пропонувати отцю Сергію очолити перехід громади в ПЦУ, а потім роздав відомості та ініціював збір підписів в Золочівці.

6 лютого активісти від голови району таки почали збирати підписи, правда, роблять вони це, як і в інших селах, поширюючи неправдиву інформацію.

«До мене сьогодні в розпачі телефонував мій парафіянин, воїн АТО, – розповідає отець Сергій, і каже, що підписався, бо активістка йому сказала, що батюшка, тобто я, теж переходить в ПЦУ».

Зараз у селі ситуація нестабільна, голові районної адміністрації вдалося внести розбрат між людьми. На 11 лютого в сільському клубі знову скликають збори, які знову, як очікують, очолить Сергій Радченко.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 652

Залишити відповідь