На Рівненщині голів сільських територіальних громад примушують переводити парафії в церковний розкол

Готові зразки для заяв про переходи в розкольницьку «ПЦУ» роздають головам сільських територіальних громад на Рівненщині. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як розповідають священнослужителі Поліської єпархії, заздалегідь приготовані бланки заяв про зміну конфесійної приналежності православної парафії розсилають головам сільських територіальних громад.

На Рівненщині останнім часом за ініціативи місцевої влади утворюються ініціативні групи, які відвідують збори територіальних громад і підбурюють населення до зміни конфесійної підлеглості місцевих парафій. Попри те, що такі дії не приносять результату і віряни УПЦ у переважній більшості залишаються вірними своїй Церкві, обурення громадськості викликав той факт, що до агітації за перехід в «ПЦУ» активно долучають голів РДА та селищних територіальних громад. Такі дії є умисним порушенням українського законодавства у сфері державно-церковних стосунків.

У регіоні православні громади звертаються до правоохоронних органів із завами про масові порушення права на свободу совісті та вільне обрання релігійної організації, які відбуваються за потурання місцевих чиновників.

Нагадаємо, що нещодавно Вінницька обласна поліція офіційно звернулася до чиновників із роз’ясненням щодо неприпустимості їх втручання в діяльність релігійних громад. Зокрема, на сайті поліції зазначається:

«Повноваження сільських, селищних, міських рад визначені у розділі 11 Конституції та розділі 2 Закону, до них не належить вирішення питань щодо організації діяльності релігійних громад. – йдеться у зверненні, опублікованому на сайті Національної поліції.  – 17.01.2019 Верховною Радою України прийнято Закон № 4128-д, яким встановлено, що рішення про зміну підпорядкованості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту приймаються не менш ніж двома третинами від числа членів релігійної громади, (а не територіальної громади), необхідного для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади у відповідності з її статутом (положенням). Тому всі рішення, які приймають на зборах територіальної громади щодо релігії, є незаконними і не можуть бути виконані».

У поліції підкреслили, що втручання територіальної громади в діяльність релігійних організацій є порушенням ст. 11, 35, 37 140 Конституції України, у зв’язку з чим окремі посадові особи можуть бути притягнуті до відповідальності згідно ст. 161, 178, 179, 180, 341 Кримінального кодексу України.

Просмотров: 1818

Залишити відповідь