Блаженніший Митрополит Онуфрій: У грішної людини життя, як у байці про лебедя, рака та щуку (+відео)

Щоб пізнати Бога, маємо взійти на древо посту — подібно митарю Закхею, який, аби побачити Спасителя, піднявся на смоковницю.

Про це Предстоятель сказав під час проповіді в Києво-Печерській Лаврі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Розповідаючи про буквальний і алегоричний зміст євангельської історії про митаря Закхея (Лк. 19: 1-10), Блаженніший Митрополит Онуфрій назвав Піст «відновленням Божественної гармонії в людині». Якщо людина має Божественну гармонію в тілі і в душі, додав він, то «всі її клітинки працюють у напрямку до Бога, щоб відкритися і стояти перед Богом у молитві».

Натомість, як пояснив Блаженніший владика, коли в тіло і душу входить гріх, то «створює в душі людині хаос, і людина починає жити за принципом байки “Лебідь, Щука і Рак”». «Одні сили тягнуть нас уперед — це “щука”, інші тягнуть назад — це “рак”, а вгору — це “лебідь”. Таким чином ми стоїмо на місці або розкладаємося духовно. Гріх — це брехня, що поступово розкладає та вбиває людину», — пояснив Предстоятель.

Саме тому, як наголосив Митрополит Онуфрій, Свята Церква і встановила пости.

Посилаючись на Священне Писання, Блаженніший владика розвінчав сучасний міф про те, що вживаючи м’ясо та молоко, людина буде здоровішою та довше житиме. Він додав: «Коли ми утримуємося від скоромної їжі, то відновлюємо гармонію в тілі, а коли ми молимося, то відновлюємо Божественну гармонію в душі».

За словами Предстоятеля, якщо ми не маємо цієї гармонії в душі, то не можемо пізнати Бога. «Лікаря може якнайкраще зрозуміти лікар, художника може якнайкраще зрозуміти художник, святу людину може зрозуміти святий, філософа — філософ і Бога, Котрий є Абсолютною Чистотою, Гармонією, Любов’ю, можна зрозуміти тільки тоді, коли ми самі у собі відновлюємо гармонію», — сказав він.

Владика зауважив, що тільки з правильною вірою є надія на спасіння, а без неї «людина не бачить шляхи, що ведуть до Бога», та побажав бути мужніми в цьому житті і за все дякувати Богові.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 527

Залишити відповідь