ФОТОРЕПОРТАЖ. Архієреї та священики УПЦ взяли участь у заходах з нагоди ювілею виводу військ з Афганістану (оновлено)

15 лютого — 30-та річниця виводу радянських військ з Республіки Афганістан. В Українській Православній Церкві вшанували учасників бойових дій та помолилися за спочилих воїнів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

13 лютого біля пам’ятнику воїнам-афганцям у Києві відбулися урочистості з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-ї річниці виводу радянських військ з Республіки Афганістан. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського всієї України Онуфрія, участь у заході взяв Голова Синодального відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин.

Владика звершив заупокійну літію за спочилих воїнів, виголосив многоліття ветеранам воїнам-інтернаціоналістам та звернувся до присутніх зі словом.

15 лютого, свято Стрітення Господа нашого Іісуса Христа, митрополит Августин взяв участь у мітингу-реквієм біля храм-каплиці святого великомученика Георгія Побідоносця у м. Білій Церкві, де відправив заупокійну літію за спочилих воїнів-інтернаціоналістів (афганців) та виголосив многоліття  ветеранам Афганістану та їх сім’ям. Архіпастир також вручив церковні відзнаки воїнам-афганцям.

У знак подяки архіпастирю за душпастирську опіку воїнів-інтернаціоналістів йому було вручено медаль Української Спілки ветеранів Афганістану ‒ «Честь, Мужність, Пам’ять».

Після завершення мітингу його учасники відвідали Білоцерківську міську централізовану бібліотеку №8, де оглянули Персональну виставку фотографа Леоніда Бойка, присвячену ювілею свята.

15 лютого ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр звершив Божественну літургію в Академічному храмі Воскресіння Христового у Києві (храм пам’яті загиблим і ветеранам Афганістану).

За богослужінням молились викладачі, студенти і вихованці Київських духовних шкіл, парафіяни храму, а також воїни-афганці та їхні родини. Під час Літургії архіпастир прочитав молитву про мир в Україні.

Після завершення богослужіння у співслужінні духовенства владика звершив заупокійну літію за всіма спочилими в Афганістані воїнами-інтернаціоналістами біля пам’ятника Афганцям.

Наостанок, Його Преосвященство передав благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, привітав присутніх зі святом Стрітення Господнього, а особливо воїнів-афганців з річницею виведення військ з Афганістану.

12 лютого в ювілейних урочистостях взяв участь благочинний Деснянського благочиння Київської єпархії та настоятель Свято-Троїцького собору протоієрей Димитрій Григорак.

Біля пам‘ятного знаку у парку «Молодіжний» Києва разом з головою Деснянської райдержадміністрації Геннадієм Заболотним, головою Української спілки ветеранів Афганістану Сергієм Червонопиським, головою Київської міської спілки ветеранів Афганістану Миколою Гончаренком, головою Деснянської спілки ветеранів Афганістану Валерієм Передерієм, командиром 12-го окремого мотопіхотного батальйону Миколою Білосвітом, спільно з воїнами інтернаціоналістами, громадськими діячами та активними мешканцями отець Димитрій звершив панахиду за загиблими воїнами.

Після хвилини мовчання відбулось покладання квітів до пам‘ятного знаку.

14 лютого в Адміністративно-Єпархіальному Центрі Дніпропетровської єпархії митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней зустрівся з ветеранами війни Афганістану (воїнами-інтернаціоналістами) інвалідами , членами сімей загиблих і померлих учасників бойових дій в Афганістані.

Митрополит Іриней подякував усім учасникам зустрічі за подвиг, який вони пронесли в ті складні роки війни в Афганістані.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія Дніпропетровський архіпастир з нагоди 30-ї річниці виведення військ з Афганістану вручив нагороди — ордена та грамоти священикам та учасникам бойових дій, інвалідам війни, матерям загиблих і померлих учасників війни в Афганістані.

Керуючий Дніпропетровською єпархією митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней рішенням Президії Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів інтернаціоналістів) був нагороджений медаллю «За Громадянську мужність».

А також протоієрей Олег Пухачов, клірик Свято-Миколаївського храму м. Дніпра с. Нові Кайдаки, учасник бойових дій в Афганістані нагороджений медаллю «Честь, мужність, Пам’ять».

15 лютого, в день 30-ї річниці виведення військ з Афганістану, в храмах Дніпропетровської єпархії були звершені панахиди за загиблими воїнами, учасникам бойових дій в Афганістані. Вікарій Дніпропетровської єпархії єпископ Петропавлівський Андрій звершив панахиду в Спасо-Преображенському кафедральному соборі м Дніпра.

На панахиді були присутні учасники тих трагічних подій і родичі загиблих воїнів. Наприкінці богослужіння була виголошена «Вічна пам’ять» усім загиблим.

Цього ж дня духовенство Дніпропетровської єпархії взяло участь в урочистій церемонії покладання квітів з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 30-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан. Захід відбувся біля пам’ятника загиблим воїнам-інтернаціоналістам «Вибух пам’яті» на Січеславській Набережній.

За статистикою приблизно 3000 українців загинули на цій страшній і довгої війни, ще більше отримали поранення і травми. В цілому кількість жертв-афганців коливається від 670 000 до 1 мільйона чоловік.

Всі небайдужі городяни, родичі загиблих, представники військових структур, духовенство, представники міської та обласної влади зібралися разом, щоб згадати героїв тих подій. Вшанували пам’ять воїнів хвилиною мовчання та військовим салютом.

Під час покладання квітів священики єпархії проспівали «Вічну пам’ять» загиблим.

15 лютого в День Стрітення Господнього, з благословення митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки у всіх храмах єпархії підносяться заупокійні молитви про всіх загиблих воїнів інтернаціоналістів, які віддали свої життя, виконуючи свій військовий обов’язок.

Церква завжди пам’ятає всіх воїнів загиблих на “полі бою” і свято шанує приклад їх мужності.

15 лютого керуючий Мукачівською єпархією митрополит Феодор з духовенством взяли участь у реквіємі, присвяченому 30-й річниці виведення військ з Афганістану. Подія відбулась в центрі Мукачева, навпроти кафедрального собору на честь Почаївської ікони Пресвятої Богородиці.

Біля пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам була звершена поминальна панихида за упокоєння їхніх душ.

Представники влади та сотні людей прийшли для того, аби хвилиною мовчання та молитвою пом’янути героїв, котрі не боячись смерті мужньо віддали своє життя.

15 лютого в Ужгороді біля монументу «Скорботна мати», що на Православній набережній відбувся мітинг до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану. Участь у пам’ятному заході взяли керівники області та міста Ужгород, воїни-інтернаціоналісти, духівництво, дипломати, представники обласних установ і організацій, громадськість міста.

Розпочався захід з панахиди за загиблими воїнами, що не повернулися додому, виконуючи інтернаціональний військовий обов’язок. З благословення керуючого єпархією взяв участь у події священнослужитель Ужгородського благочиння – протоієрей Феодор Горшков, голова Єпархіального відділу по зв`язкам з громадськістю та представниками влади.

З благословення Високопреосвященнішого Феодора, на запрошення голови Іршавської районної державної адміністрації, клірики єпархії відслужили панахиду за загиблими воїнами війни в Республіці Афганістан.

Після звершеної панахиди зі словами проповіді до всіх присутніх звернувся голова Іршавської молодіжки, архімандрит Агапіт (Шпиняк), – йдеться в інформації Іршавського товариства в соцмережі “Facebook” .

Присутніми на заході були понад 150 воїнів, очільники влади міста та мешканці району.

15 лютого в місті Подольськ Одеської області, Балтської єпархії пройшов мітинг присвячений 30 – й річниці виведення військ з республіки Афганістан. На якому на запрошення голови ради ветеранів Афганістану м. Подольська – Редько Бориса Миколайовича, протоієрей Павло Левищенко і протоієрей Олександр Гончаренко звершили заупокійну літію за загиблими воїнами – інтернаціоналістами.

Привітавши всіх присутніх представників міської влади, ветеранів – афганців, мешканців та гостей міста зі святом Стрітення Господнього, побажали їм миру, здоров’я і покриву Цариці Небесної.

На Волині у селі Видерта молитовно пом’янули загиблого в Афганістані односельчанина.

Як повідомляє сайт Камінь-Каширської округи Волинської єпархії УПЦ, з ініціативи місцевого сільського голови Михайла Євчука на сільському кладовищі біля могили воїна Василя Антонюка було звершене заупокійне богослужіння, яке очолив настоятель місцевого храму Різдва Пресвятої Богородиці протоієрей Анатолій Деречей. В часі поминальної молитви були пом’януті загиблі воїни-інтернаціоналісти та Захисники України, котрі поклали свої життя за територіальцу цілісність Батьківщини в наш час в зоні проведення ООС-АТО.

 

Просмотров: 1283

Залишити відповідь