На Волині та Житомирщині релігійні громади не дозволили перевести їхні парафії в «ПЦУ» (+відео)

Духовенству та парафіянам Української Православної Церкви у селах Пожарки Рожищенського району Волинської області та Чоповичах Малинського району Житомирської області (Овруцька єпархія) вдалося зупинити незаконне переведення зборами села їхніх релігійних громад до новостворенної «ПЦУ». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на кліриків єпархій.

Як написав у себе на сторінці у фейсбук прес-секретар Волинської єпархії протоієрей Олег Точинський, який особисто був присутній на “зборах про перехід” у селі Пожарки, «Свято-Стефанівська релігійна громада УПЦ села Пожарки своєї конфесійної приналежності НЕ ЗМІНЮЄ!».

Священик розповів, що “ініціативна група” попереднього оголосила про зібрання, на яке запрошувалися «всі мешканці села незалежно від конфесії».

«Цього дня (16 лютого 2019 року) в село приїхали також представники місцевої влади, поліції та духовенства. До речі, в одному з регіональних ЗМІ вже встигли написати, що представники УПЦ прибули для того, аби зірвати збори, що абсолютно не відповідає дійсності. Особисто я неодноразово закликав і сільського голову, і поліцію, і всіх присутніх, аби збори проходили виключно в межах закону №4128-д, який мені хоч і не подобається, однак регулює подібні процедури у правовому полі», — розповів отець Олег.

Далі він зазначив, що не зважаючи на намагання “ініціативної групи” самостійно провести зібрання, вдалося перевести збори у правове русло, згідно норм прийнятого законопроекту 4128-д.

«По-перше, вдалось, посилаючись на норму про те, що “Членство в релігійній громаді ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту (положення) релігійної громади” визначити, що відповідно до вимог Статуту Свято-Стефанівської релігійної громади УПЦ села Пожарки членами релігійної громади вважаються ті, хто регулярно бере участь у богослужінні, сповідається та причащається, дотримується церковних канонів і приписів, творить діла віри та прагне до духовно-морального вдосконалення.

По-друге, відповідно до норм закону 4128-д та Статуту релігійної громади, було визначено, що парафіяльні збори та збори територіальної громади – це різні речі. А згідно Статуту релігійної громади, парафіяльні збори повинні очолюватись настоятелем».

Прес-секретар єпархії розповів, що попри усі перешкоди, релігійній громаді вдалося провести збори у законній площині.

«Проти цього активно заперечував прибулий до села місцевий декан (благочинний) Київського патріархату (на відео). Вочевидь, тим самим, він хотів, щоби збори було проведено зі стандартними маніпуляціями. Також він хотів бути особисто присутнім на цих зборах, проти чого активно заперечували і парафіяни і священики УПЦ.

Gepostet von Олег Точинський am Samstag, 16. Februar 2019

У підсумку, після тривалих суперечок, вдалось вийти у законне поле. Усі, хто не мав відношення до Свято-Стефанівської релігійної громади УПЦ села Пожарки, покинули приміщення клубу, а збори, як і було домовлено, очолив настоятель. Було створено лічільну комісію, після чого усі присутні, ідентифікуючи свої особи (а не підніманням рук вгору), залишали свої прізвища у списках або “за УПЦ”, або “за УПЦ КП”.

Таким чином, збори завершились слідуючим результатом: “за перехід в УПЦ КП” проголосувала 71 особа, проти – 65. Після цього, використовуючи норму законопроекту 4128-д про те, що “Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади”, було підбито підсумок зборів – Свято-Стефанівська релігійна громада УПЦ села Пожарки своєї конфесійної приналежності НЕ ЗМІНЮЄ! “Ініціативній групі”, яка скликала збори, було запропоновано зареєструвати нову релігійну громаду у встановленому законом порядку та, у тому ж порядку, висловлювати свої претензії на почергові богослужіння у місцевому храмі», — повідомив священнослужитель.

О. Олег Точинський також висловив занепокоєння тим фактом, що «усі вище описані процедури відповідно до закону 4128-д» вдалося провести з великими труднощами. «Особисто я вже не вперше спостерігаю, що представники Київського патріархату, для зручності яких (не для УПЦ) цей закон було створено, не бажають ним керуватись. Невже це складно? Невже правоохоронні органи чи органи державної влади не можуть забезпечити дотримання закону 4128-д? Якщо його не дотримуються, порушують норми статутів, ріжуть замки, а потім кажуть, що все було законно, тоді навіщо ці закони потрібні взагалі?», — підкреслив він.

Gepostet von Олег Точинський am Samstag, 16. Februar 2019

Завдяки злагодженим діям настоятеля і його громади, вдалося запобігти спробам голови сільради М. Філоненко перевести в «ПЦУ» Свято-Троїцький храм Овруцької єпархії УПЦ в селі Чоповичі, про це написав у себе на сторінці у фейсбук протоієрей Георгій Кузнєцов.

«Переведення» було заплановано на 15 лютого. Напередодні, 14 лютого, в храмі в присутності голови сільради було проведено збори парафіяльної громади, на яких віруючі на чолі з настоятелем протоієреєм Романом Бовсуновським, одноголосно проголосували за вірність УПЦ під омофором Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Незважаючи на це, 15 лютого М. Філоненко на зборах територіальної громади, всупереч законодавству, здійснив спробу ініціювати голосування про перехід храму УПЦ в “ПЦУ”.

Однак, спроба зірвалася: віруючі не дали чиновнику захопити храм.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1533

Залишити відповідь