Офіційно: Кіпрська Православна Церква не визнає «ПЦУ»

Кіпрська Православна Церква не буде визнавати новостворенну церковну структуру через недійсність священицьких і єпископських хіротоній в ній та відсутність церковної єдності в Україні.

18 лютого 2019 року відбулося позачергове засідання Священного Синоду Кіпрської Православної Церкви, під головуванням Блаженнішого Архієпископа Кіпрського Хризостома ІІ, на якому обговорювали «українське церковне питання», передає Інформаційно-просвітницький  відділ УПЦ з посиланням на грецьке видання romfea.gr.

У своєму рішенні архієреї Священного Синоду Кіпрської Церкви наголосили, що хоча «намір Константинопольського Патріархату надати автокефалію Україні був продиктований бажанням примирення і єдності», однак «цього не досягнуто».

Кіпрська Церква закликала Вселенський Патріархат до Всеправославного Собору або до Зібрання Предстоятелів, підкресливши, що  одним з головних питань, які потрібно вирішити — це недійсність хіротоній, звершених в розколі, для того, щоб «заспокоїти свідомість віруючих».

«Двохтисячолітній досвід Кіпрської Церкви, а також всієї Православної Церкви, дає нам підстави сумніватися в можливості визнання заднім числом хіротоній, які були звершені забороненими, відлученими чи анафематствуваними єпископами. Заборону, відлучення і анафему деяких осіб, що стали ініціаторами української кризи, визнали всі православні», — зокрема, йдеться у 6-му пункті заяви.

При цьому Кіпрська Церква готова бути певним посередником у цьому питанні. «Кіпрська Церква перебуває в розпорядженні всіх зацікавлених з метою примирення Церкви, “Яку Господь набув Собі Кров’ю Своєю”», — передає romfea постанову Кіпрського Синоду.

Коментуючи дані рішення, заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич наголосив, що вони фактично означають те, що «Кіпрська Церква не готова і не збирається визнавати «ПЦУ» в такому статусі, в якому вона є. Причина: недійсність священицьких і єпископських хіротоній в «ПЦУ» і відсутність церковної єдності в Україні. Власне, про “ПЦУ” навіть не згадується в тексті рішення, але наведені аргументи не залишають сумнівів, що мається на увазі».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 9542

Залишити відповідь